Kto by nemiloval paellu, tapas a popíjanie sangrie v niektorej z obľúbených destinácii v krajine na Pyrenejskom polostrove. Možno máte aj v tomto momente v kredenci olivový olej pochádzajúci zo Španielska, v skrini vám visí oblečenie z reťazcov spadajúcich pod Inditex alebo kupujete tuniaka v konzerve, ktorého názov znamená v preklade “plešatý”. Prečítajte si týchto 11 pozoruhodných faktov o Španielsku a dozviete sa viac. olivovy olej
  1. Španielsko je kolískou umenia. Narodili sa tu niektorí z najdôležitejších umelcov 20. storočia, ako napríklad maliari Pablo Picasso, Joan Miró a Salvador Dalí.
  2. Hoci bol Krištof Kolumbus Talian, na more vyplával s cieľom hľadať Indiu pod vlajkou španielskej monarchie. A áno, Španieli majú dodnes kráľovskú rodinu. Súčasným kráľom je Filip VI., ktorý na trón nastúpil 19. júna 2014.
  3. Španielsko v súčasnosti produkuje 45 % olivového oleja na svete. Štatistiky tvrdia, že priemerný Španiel ročne skonzumuje 20 litrov olivového oleja.
  4. Predtým, ako Gustave Eiffel navrhol slávnu dominantu Paríža, zanechal svoju stopu v španielskej Girone. Navrhol tamojší most, z ktorého sa núka nádherný romantický výhľad na staré mesto.
  5. V Španielsku je v obľube horúca čokoláda tak hustá, že v nej môže stáť lyžička. Podáva so špeciálnym pečivom, churros, a je populárnym jedlom na raňajky. S gastronómiou súvisí i nasledujúci fakt: Sangría je nápoj populárny skôr medzi turistami. Samotní Španieli obľubujú viac vermút (s plátkami pomaranča, kockami ľadu a olivou) alebo tinto de verano. Tinto de verano znamená doslova “červené letné víno” a pripravuje sa z červeného 🙂 vína, sýtenej vody, ružového martini a plátkov citróna. Vyskúšate? Mimochodom, ak sa chcete vedieť dohovoriť po španielsky počas svojej dovolenky, stiahnite si tieto praktické cestovateľské ťaháky (klik na odkaz.)
  6. Španieli majú dve priezviská, pričom prvé pochádza od otca a druhé od matky. Takže ak by bolo vaše meno Juan Martín González a vaša manželka by sa volala María García López, priezvisko vašich detí by bolo Martín García.
  7. Počuli ste o dvanástich bobuliach hrozna, ktoré si Španieli na Silvestra hádžu do úst počas polnočného odbíjania hodín? Traduje sa, že túto tradíciu vymysleli španielski pestovatelia viniča, aby zvýšili množstvo jeho predaja. Tento nápad s názvom “Doce uvas” sa stretol s nevídaným úspechom a je neodmysliteľnou tradíciou silvestrovskej noci.
  8. Španieli nemajú zúbkovú vílu. Keď deťom vypadne mliečny zub, podľa tradície príde myšiak Ratoncito Perez, ktorý vypadnutý zúbok zamení za malý darček.
  9. 24. decembra sa v Španielsku slávi narodenie Ježiša, ale deti si na otvorenie vianočných darčekov musia počkať až do 6. januára, kedy sa oslavuje príchod Troch kráľov (Los Reyes Magos).
  10. Salamanca je mestom študentov. Traduje sa, že ak na ozdobnej fasáde univerzity nájdete žabu, vaše skúšky budú úspešné. Z osobných skúseností to zatiaľ potvrdzujem.
  11. Španielsky jazyk má v súčasnosti 410 miliónov rodených hovoriacich a je druhým najpopulárnejším jazykom na svete. Španielčina je (okrem Španielska) oficiálnym jazykom v týchto krajinách: Argentína, Bolívia, Kolumbia, Chile, Paraguay, Panama, Mexico, Nicaragua, Honduras, Guatemala, El Salvador, Ekvádor, Kuba, Dominikánska Republika, Peru, Uruguay, Puerto Rico, Venezuela a Rovníková Guinea.
Chcete sa naučiť základy španielčiny a dohovoriť sa v pohodičke pri cestovaní? V tom prípade vás rada privítam v mojom kurze CESTOVATEĽSKÁ ŠPANIELČINA.

KURZ CESTOVATEĽSKÁ ŠPANIELČINA OBSAHUJE

  • 14 videolekcií, v ktorých sa naučíte základy španielskej gramatiky a cestovateľskú slovnú zásobu
  • 4 editovateľné PDF pracovné zošity
  • autentické audionahrávky od Španielov
  • prehľad cestovateľskej slovnej zásoby
  • kľúč správnych odpovedí
  • BONUS: praktické ťaháky do mobilu
Kurz prebieha formou samoštúdia. K videolekciám a všetkým materiálom v Členskej sekcií máte prístup 24/7 a môžete pracovať svojím tempom. Prihláste sa tu.