Vetu z nadpisu počúvam pomerne často: „Chcem vedieť po španielsky, ale nebaví ma učiť sa slovíčka.“ Ale chcieť perfektne rozprávať v cudzom jazyku a pritom odmietať nové slovíčka… to je ako nehybne ležať na gauči a túžiť po precízne vypracovanej postave. 🙂 S mojím priateľom sa sem-tam hecujeme otázkami: „Aký je tvoj sen? A čo si preň dnes urobil?“  Rada by som takto oslovila aj Teba, milý čitateľ. Ak chceš, aby si bol o mesiac lepší ako dnes, aby si vedel viac, ako vieš dnes, treba každý deň urobiť malý krôčik k splneniu tohto sna.

Ak si pod učením slovíčok predstavíme zoznam, na ktorom sú v prvom stĺpci slovíčka v španielčine a vedľa preložené, nuž, človek si radšej nechá zájsť chuť… Úprimne, ani mne by sa nechcelo. Jednou z mojich negatívnych čŕt je lenivosť a preto hľadám spôsoby, ako si každú prácu uľahčiť, ako zariadiť, aby ma bavila. Preto som sa rozhodla spísať 4 metódy, ktorými si môžete bezbolestne rozširovať slovnú zásobu v španielčine.

 

ČÍTANIE

Dvojjazyčné knihy, v ktorých máte na jednej strane text po španielsky a na druhej strane po slovensky, vám otvoria dvere netušených možností. Ak nie ste fanúšik tradície (diela o Donovi Quijotovi a podobne), hľadajte zaujímavé slovensko(česko)-španielske publikácie vydavateľstiev Edika, Garamond či Eli Publishing. Vyberte si úroveň, ktorá je pre vás vhodná. Literatúra je krásna a kto vie čítať a nečíta, berie si možnosť napredovať. 

 

FILMY, YOUTUBE

Videá na internete sú ďalšou cestou k vedomostiam. Srandičky, kozmetika, cestovanie,… Youtube je oceán netušených možností pre každého, aj pre študentov. Nájdite si vlogera, ktorý vás zaujme, pri pozeraní videí sa na vás ľahko nalepia hovorové výrazy, nové slová či prízvuk. A čo tak si stiahnuť váš obľúbený seriál v španielčine? Alebo ešte lepšie – prečo nespoznať kúsok španielskej/hispanoamerickej kinematografie? Filmy sú zábava, učíte sa pri nich bez toho, že by ste boli nútení. V v tomto špeciálnom článku sa venujem konkrétnym tipom na filmy rôznych žánrov.

 

DOMÁCE ÚLOHY

Je super mať lektora, ktorý vám pomôže a nasmeruje vás správnym smerom. Domáce úlohy majú zmysel, milí moji, vďaka ním si utvrdíte to, čo už viete, zopakujete nové vedomosti, aby sa vám vryli hlbšie do mozgu. Dobrý lektor vidí, na čom potrebujete zapracovať, pripraví vám úlohu na mieru, skontroluje a dá vám spätnú väzbu. Napríklad ja zvyknem študentom dať na doma článok, ktorý si majú prečítať, preložiť si výrazy, ktorým nerozumejú, a následne sa o ňom na hodine rozprávame. Moja skúsenosť je, že ak nejaké slovo študent vidí v  kontexte, dokáže si ho ľahšie zapamätať, a čo je ešte dôležitejšie, aj správne používať.

 

ROZPRÁVANIE

Bolo by nerozumné ostať celý čas na tej istej úrovni. “Rozumiem všetkému, ale keď mám niečo povedať, je to problém.” Našli ste sa v tom? Keď už objavíte metódu samoštúdia, ktorá sa vám páči, je potrebné, aby slová, ktoré ovládate, prešli do aktívnej slovnej zásoby, to znamená, že ich začnete používať. A kde môžete komunikovať? Samozrejme si môžete nájsť súkromného lektora, ísť na kurz konverzácie do jazykovky, zúčastniť sa jazykových večerov v kaviarňach či baroch, on-line na stránke italki.com, pri cestovaní, alebo so mnou osobne či cez Skype. 🙂

 

Na začiatku to možno nie je ľahké, ale časom si vytvoríte rutinu a verte mi, že sa budete veľmi tešiť z vlastnej šikovnosti. Šťastie neznamená veľa vlastniť, ale veľa vedieť. To, čo máte v hlave, je váš najväčší poklad. Ja si myslím, že veta „nemám čas“ je len výhovorka. Pár minút denne sa dá nájsť vždy, je to o tom, či chcete, či je vašou prioritou niečo nové sa naučiť, alebo radšej nie. Inak, viete, že na vytvorenie návyku potrebujete len 21 dní? Sú to tri týždne, počas ktorých, ak budete opakovať nejakú činnosť, tak si na ňu zvyknete a je veľká pravdepodobnosť, že sa jej budete držať aj naďalej. Ak by to aj nevyšlo, minimálne počas tých troch týždňov získate novú skúsenosť a niečo sa na vás nalepí. 🙂