Mesto, ktoré sa vám vryje do srdca

Barcelona je mesto, ktoré mi prirástlo k srdcu od prvej návštevy. Milujem jej atmosféru, architektúru, pláž i gastronómiu. Hoci som ju navštívila už viackrát (a jedno leto som bývala kúsok od nej), ak by som mohla, hneď teraz by som si zbalila pár nevyhnutných vecí a odletela tam opäť. Barcelona je ideálna destinácia na strávenie predĺženého víkendu, ak sa chcete dobre napapkať, prechádzať sa, spoznávať novú kultúru a nastaviť tvár slnku.

Nie som človek, ktorý by sa túžil držať presného itinerára a navštíviť každé múzeum. Oveľa radšej cestujem pomalým tempom (=maximálne jedna pamiatka za deň) a zvyšok času pozorujem okolité budovy, ľudí, alebo sa venujem spoznávaniu gastronómie. Dosť pravdepodobne ma nájdete v niektorej z kaviarničiek na námestí, ako si vychutnávam svoju šálku café con leche. Ak ste ako ja, to najlepšie, čo môžete urobiť, je len tak sa prechádzať po uliciach, robiť si prestávky v tapas baroch a každý deň vyjsť na nejaký kopec a obdivovať výhľad (najmä skoro ráno a pri západe slnka). Napriek tomu je niekoľko miest, ktoré, podľa mňa, kvôli svojej veľkoleposti stoja za navštívenie.

Kedy ísť do Barcelony?

Barcelona je prekrásna v každom ročnom období. Odporúčam ísť na jar (najlepšie marec až prvá polovica mája) alebo na jeseň (koniec septembra až prvá polovica novembra) a pokiaľ možno, vyhnúť sa letným prázdninam. Verte mi, spoznávanie mesta a túlanie sa po úzkych uličkách si najviac vychutnáte, ak sem pôjdete mimo najväčších horúčav. Barcelona je mesto s vysokým počtom slnečných dní a ak budete mať šťastie, aj vo februári či októbri sa vám môže prihodiť, že budete chodiť cez deň v tričku s krátkymi rukávmi. Ak sem predsa zavítate v čase, keď je leto v rozpuku, máte ideálnu príležitosť vyskúšať si miestny zvyk – la siesta. Ráno sa ide do mesta, následne si vychutnáte obed v niektorej z príjemných reštaurácii. Po ňom oddychujete v hoteli či apartmáne a okolo 18:00 sa vyberiete opäť von, kde môžete pokračovať v objavovaní krásnych kútov mesta až do neskorej noci.

Pamiatky, ktoré (podľa mňa) stoja za to

Sagrada Familia.

Ísť do Barcelony a nevidieť Sagradu Familiu je ako… Paríž bez Eiffelovky, Dubai bez Burj Khalifa, New York bez Empire State Building, atď. Sagrada je proste pamiatka, ktorú raz za život treba navštíviť a potom už môžete mať pohodu a čistú myseľ. Ak by ste mali navštíviť len jednu pamiatku, toto je tá správna voľba.

Veľa turistov okolo Sagrady iba prejde a urobí si selfie v blízkom parčíku, ale prípade, že vám rozpočet dovolí, odporúčam vám pozrieť si ju učtite aj zvnútra. Audionahrávky, ktoré dostanete pri vstupe, sú jedny z najlepších, aké som počula. Dozviete sa v nich množstvo pútavých informácií a zaujímavých detailov o budove, ktoré by vám možno unikli, ak by ste sa “len” dívali. Gaudí bol skutočne kreatívny človek, miloval život a prírodu. Touto stavbou chcel priblížiť život Ježiša Krista, preto jeho príbeh rozpovedal ľudským spôsobom, pútavou kombináciou symbolov.

Architektovo múzeum, nachádzajúce sa v rovnakom areáli, je rovnako pozoruhodné ako chrám samotný. Naša posledná exkurzia (veže, chrám a múzeum) trvala tri hodiny a stále sme sa mali na čo pozerať. PS: Stojí za to kúpiť si lístok on-line na presný čas a ísť aj do veží. Výhľady, ktoré uvidíte, stoja za každé investované euro.

Kam na výhľady a pekné fotky?

Osobne milujem panoramatické výhľady, a keď vidím nejaký kopec, musím naň vyjsť , ideálne po svojich, aby som si ten pekný výhľad “zaslúžila”. Ak ste tiež typ človeka, ktorý sa rád na veci díva z perspektívy, nasledujúce tri miesta budete milovať. Ak nie ste milovník pešej chôdze, nepreskakujte túto časť, poskytnem vám info, ako sa tam dostať MHD.

Bunkers del Carmel.

Bunkre zo španielskej občianskej vojny (kedysi “hidden gem”, kde sa stretávali miestni) sú dnes vysoko turistické miesto. Pred desiatimi rokmi ste tam ešte mohli zažiť romantiku ako vo filme Tengo ganas de ti (odporúčam pozrieť), no dnes je toto miesto preplnené ľudskou masou. Nájdete tam predavačov nápojov, ktorí pocítili biznis, blogerky fotiace outfity, mlaďasov fajčiacich marihuanu, aziatov, ktorí si fotia selfies atď., … Je to miesto pre všetkých, napriek tomu s veľmi pohodovou atmosférou. Odpočúčam ísť sem skoro ráno alebo podvečer, pred západom slnka. V tom čase je panoráma najkrajšia. Obloha sa sfarbí do ružova a možno to bude highlight vášho výletu.

Ako sa tam dostať? Metrom na zastávku Alfonx X + veľa kráčania do kopca, alebo busom 119 (zastávka Gran Vista) + menej kráčania do kopca.

Pevnosť Montjuic. 

Táto vojenská pevnosť má nádherný výhľad na celú Barcelonu a taktiež na nákladný prístav a letisko. V nedeľu po 15:00 je vstupné zadarmo, inak stojí približne 3 eurá pre dospelého.

Ako sa tam dostať? Peknou prechádzkou zo zastávky metra Paral-lel, prípadne funicularom (môžete naň použiť rovnaký lístok ako na MHD). Dá sa ísť aj lanovkou (Teleferic de Montjuic) alebo autobusom číslo 150 (vystúpiť na zastávke Castell).

Tibidabo – Chrám Ježišovho srdca a Zábavný park. 

Úžasný kontrast medzi starým a moderným, a opäť – prekrásne výhľady. Zábavný park so šialenými atrakciami a hneď vedľa chrám, na ktorom je umiestnená veľká socha Ježiša. Treba vidieť. Nezabudnite si dať churros či kávu a užívať si virvar a pohodovú atmosféru.

Ako sa tam dostať? Rôznymi spôsobmi, ktoré vyzerajú pomerne komplikovane, ale barcelončania majú výborne vyriešenú hromadnú dopravu, tak nemáte šancu blúdiť. Najvýhodnejšia a najlacnejšia je táto trasa: Metro S2 (zo zastávky Plaza Catalunya na Peu de Funicular) + funicular FV (zo zastávky Vallvidrera Inferior na zastávku Vallvidrera Superior) + autobus 111 (zo zastávky Funicular de Vallvidrera až po schody do chrámu). Asi 50 minútová cesta s 2 prestupmi vás bude stáť jedno štiknutie lístka T10, to znamená približne 1 euro. Pozor, na ostatné funiculary (=koľajové lanovky), ktoré idú na Tibidabo, je nutné kúpiť špeciálne lístky, ktoré sú drahšie. 

Čo ešte stojí za navštívenie?

  • Magická fontánová show neďaleko Plaza Espaňa.
  • Kláštor na hore Montserrat. Nachádza asi hodinu cesty vlakom od mesta, ale ak ste v Barcelone na dlhšie, odporúčam tieto hory zaujímavého tvaru navštíviť.
  • Prechádzka po Park Guell. Veľká časť parku je sprístupnená zadarmo a vidíte z nej aj časti, ktoré sú spoplatnené.
  • Večery v baroch a reštauráciách v Barrio Gótico.
  • Pláž Barceloneta.

Pro-tipy

  • Navýhodnejší lístok na metro je takzvaný T-Casual (obsahuje 10 jázd metrom za cenu 11,35 eur).
  • V Barcelone veľa papkajte a veľa pite. Najlepšie si ju užijete s plným bruškom. Radšej ako sa raz denne najesť do bezvedomia odporúčam vyskúšať väčšie množstvo podnikov, jesť striedmo a jedlo kombinovať s dobrým vínom či pivom.
  • Ubytujte sa v jednej z týchto štvrtí: Barceloneta, Barri Gotic, El Raval.
  • Ak budete skúšať tradičné churros con chocolate, odporúčam prísť s prázdnym žalúdkom, alebo si 1 porciu rozdeliť pre 2 osoby. V opačnom prípade budete mať zalepené ústa a v brušku ťažký pocit.
  • Vezmite si plavky. Aj na jar, aj v lete, či začiatkom októbra. Kúpať sa môžete na pláži v Barcelonete alebo cez leto na najlepšom kúpalisku s najkrajším výhľadom: Piscina Municipal de Montjuic.
  • Ak chcete navštíviť známe platené pamiatky (najmä Sagradu Familiu a Park Guell), kúpte si lístky on-line, aby ste sa vyhli čakaniu.
  • Prí kúpe suvenírov, ak máte pocit, že je cena privysoká, neváhajte povedať „Es muy caro“ – „Je to veľmi drahé“, možno vám predavač dá nejakú zľavičku. Alebo myslite ekologicky a jednoducho si suveníry nekupujte. Najlepšou spomienkou sú zážitky a fotky.
  • Ak nepotrebujete mať zblízka fotky pri farebných obkladačkách v Parku Guell, vykašlite sa na vstupenku a prejdite sa zadarmo po verejne prístupných častiach parku. Uvidíte odtiaľ všetko potrebné a vyhnete sa tlačenici.
  • Ak sa vyberiete na vyhliadku Bunkers del Carmel, vezmite si so sebou tekutiny obľúbeného druhu a taktiež nejakú pevnú poživeň, pretože keď tam prídete, nebudete chcieť odísť. Je to proste miesto, kde „mladí chodia piť“, niečo ako Slavín alebo múrik Bratislavského hradu v lete.
Ak sa vám páčil tento článok, možno by ste mohli zvážiť aj tento o Madride.