Ak sa chcete naučiť sa po španielsky, existuje mnoho možností. Tradičnou cestou je postupovať podľa učebnice. Ale ako si vybrať? Podľa obalu? Ceny? Je ich predsa toľko… Ja na súkromných lekciách využívam väčšinou vlastné materiály, ktoré kombinujem s rôznymi učebnicami, magazínmi, videami a interaktívnymi materiálmi, ktoré striedam, aby sa študákom nezunovali. Dnes vám napíšem, ktorú účebnicu považujem za najlepšiu pre začiatočníkov – samoukov, ale aj pre študentov, ktorí chcú okrem navštevovania kurzu či stretnutí s lektorom napredovať aj sami.

Bohdan Ulašin – Španielčina pre samoukov

Španielčinu pre samoukov od Ulašina mám rada a vrelo odporúčam.  Ak by som ju mala opísať jednou vetou, znela by nasledovne: Staršia, ale stále top učebnica na našom trhu pre všetkých, ktorí sa chcú učiť sami. Na prvý pohľad nenápadná, v papierovej väzbe, avšak obsahovo viac než bohatá. Z úplných začiatočníkov sa dostanete až na úroveň B2. Mám ju rada kvôli prepracovaným textom a prehľadnej slovnej zásobe. Je k nej aj cédečko a ak by sa vám málilo cvičení na gramatiku, môžete si prikúpiť pracovný zošit (odporúčam).

Čo sa týka obsahu knihy, páči sa mi, že všetky kapitoly majú veľmi podobnú štruktúru. V úvode každej lekcie si prečítame text o Jurajovi, Slovákovi žijúcom v Španielsku, jeho priateľoch a rôznych situáciách, ktoré zažíva, pričom každá lekcie sa venuje konkrétnej inej (práca, rodina, priatelia, oslavy, zdravie, športy, gastronómia a podobne). Pod textom nájdeme prehľadné zhrnutie nových slovíčok preložených do slovenčiny.

V každej lekcii zároveň nájdeme spísané aj ustálené frázy a idiómy s vysvetleniami a ekvivalentami v slovenskom jazyku. Nasleduje pár strán teórie gramatiky a samozrejme cvičenia, ku ktorým kľúč sa nachádza vzadu v knihe.

V závere jednotlivých kapitol sa zvykne nachádzať druhý text, ktorý nám predstavuje jednotlivé súčasti španielskej kultúry: zaujímavé miesta v Španielsku, gastronómiu, známe hispánske osobnosti, šport, ale aj praktické texty, napríklad o školskom systéme v Španielsku a politike.

Orientačná cena knihy: 14 eur. Pracovný zošit: 10 eur

Sú dve drobnosti, ktoré by som tejto knihe vytkla:

Prvá – (ne)kvalita väzby nezodpovedá požiadavkám moderného študenta, ktorý knihu berie do rúk často, otvára ju, prenáša, zatvára, listuje dozadu na výsledky cvičení a späť. Dokonca aj môj diár za tri eurá z Tigru má pevnejšiu väzbu…

Druhá – nekonzistentnosť gramatických učív. Častokrát je jedna gramatická látka rozhádzaná po rôznych kapitolách, čím je jej pochopenie pre študentov možno zbytočne komplikované. Osobne mám radšej prebratie jednoduchších tém na začiatku a keď už z gramatiky preberáme niečo zložitejšie, venujeme sa téme systematicky a detailne (napr. tvorenie slovies v minulom čase, nepravidelné slovesá,…)

Hodnotenie: 4/5

 😀 super texty

 😀 spracovaná slovná zásoba

😀 detailne vysvetlená gramatika, vďaka čomu samouk nepotrebuje učiteľa ani internet

 🙁  slabá väzba

 

 

Predtým, ako si kúpite učebnicu, je dobré vedieť, že existujú aj iné alternatívy, ako sa učiť po španielsky moderne a a zábavne. Vďaka technológiám sú interaktívnejšie a pracujú s videom a audiom, si zapamätáte veci oveľa rýchlejšie. Zo skúsenosti viem, že najväčšiu efektivitu (a zábavu pri učení :-)) študentom prináša sledovanie vzdelávacích videí, počúvanie autentických nahrávok kde si nacítite prízvuk a čítanie textov, kde máte slovnú zásobu v kontexte. Ak vás láka učiť sa moderným spôsobom a systematicky, ale zároveň flexibilne a svojím tempom, tak všetko spomínané nájdete v mojom videokurze Cestovateľská španielčina.

 

KURZ CESTOVATEĽSKÁ ŠPANIELČINA OBSAHUJE

  • 14 videolekcií, v ktorých sa naučíte základy španielskej gramatiky a cestovateľskú slovnú zásobu
  • 4 editovateľné PDF pracovné zošity
  • autentické audionahrávky od Španielov
  • prehľad cestovateľskej slovnej zásoby
  • kľúč správnych odpovedí
  • BONUS: praktické ťaháky do mobilu

Kurz prebieha formou samoštúdia. K videolekciám a všetkým materiálom v Členskej sekcií máte prístup 24/7 a môžete pracovať svojím tempom. Prihláste sa tu.