Ak ste si už niekedy hľadali súkromného lektora na výučbu či doučovanie cudzieho jazyka, zrejme ste narazili aj na ponuky hodín cez Skype. Cez internet nakupujeme, objednávame si dovolenky, sme v kontakte s priateľmi, prečo ho teda nevyužiť aj na vzdelávanie? Posledný rok som sa začala hodinám cez internet venovať viac ako kedykoľvek predtým. Už som takýmto spôsobom učilaveľa začiatočníkov, ktorí spočiatku neveli povedať ani “Buenos días”, ako aj pokročilých, ktorí najradšej len tak kecali. Preto som spísala päť dôvodov, ktoré si študenti na výučbe on-line najviac pochvaľujú a prečo by sa mohli páčiť aj vám.

skype doucovanie spanielcina

1. Máte pohodičku.

Učíte sa doma = nemusíte sa štelovať, česať, obliekať ako do práce/školy. Nemusíte nikam chodiť ani si upratovať izbu. Môžete sa pokojne učiť v pyžame pod perinou, posediačky v kuchyni, poležiačky, so šálkou čaju, s pohárom vína na balkóne, ako len chcete, jednoducho tak, ako vám je pohodlne a dobre, v prostredí, v ktorom ste v pohode a uvoľnení. Verte mi, že keď sa cítite príjemne, ľahšie sa vám do mozgu dostanú nové vedomosti a budete sami prekvapení, ako príjemne sa vám bude konverzovať o čomkoľvek a akí budete hrdí, že rozprávate v cudzom jazyku.

Učenie sa pre vás stane príjemným rituálom.

2. Ušetríte kopu času a peňazí.

Ušetríte neuveriteľné mnostvo času tým, že nikam nemusíte dochádzať. Okrem toho, že vám nevzniknú náklady na cestovné, sa môžete učiť odkiaľkoľvek.

Prídete do práce o hodinu skôr (vyhnete sa kolónam) a v tichej kancelárii sa prihlásite na Internet, alebo sa učíte priamo z domu pár minút po zobudení, s čerstvou kávou a sušienkami na stole.

Odpadáva problém s hľadaním parkovacieho miesta. Netrčíte v zápche ani sa netlačíte v mestskej hromadnej doprave. Nemusíte sa ospravedlňovať za neskorý príchod, alebo čakať na lektora, ktorý by možno meškal z podobných dôvodov. Výhoda skorých ranných Skype hodín je v tom, že zatiaľ čo väčšina ľudí začína pracovať o ôsmej či deviatej, vy už v tom čase budete mať lekciu za sebou, užívajúc si pocit osobného rozvoja a vedomostného rastu. Ranné vtáča ďalej doskáče a vy si okrem toho ešte aj kvalitne pokecáte v cudzom jazyku. Lekcie cez Skype sú časovo úplne flexibilné, podľa toho, kedy máte čas – ráno, v priebehu dňa, cez obednú prestávku, a niečo do seba majú aj večerné hodiny. Namiesto toho, aby ste po škole či práci niekam dochádzali a stresovali sa medzi náhliacimi ľuďmi, urobíte si doma pohodičku, zapálite si sviečku, pokecáte s lektorom  v cudzom jazyku a naučíte sa nové zaujímavé veci.

3. Ste efektívni.

Pred hodinou si len uložíte alebo vytlačíte pracovné listy, ktoré vám lektor vopred poslal. Počas konverzácie Vám lektor do chatu zapisuje nové slovíčka či frázy, vy si tak počas hodiny nemusíte nič písať a prerušovať váš tok myšlienok. Ak náhodou urobíte nejakú chybu, lektor vám správny tvar slova či slovesa napíše do chatu priamo počas videohovoru, a vy si ho potom uložíte či poznačíte, proste tak, ako vám to vyhovuje. Pri vysvetľovaní gramatiky lektor nemusí chodiť k tabuli, ani písať na papier a potom vám ho otáčať, aby ste videli, čo napísal. Celý dokument vidíte priamo pred sebou na zdieľanej obrazovke, stiahnutý alebo vytlačený.

4. Jednoduchosť.

Či už so Skypom máte skúsenosti, alebo ste začiatočník, veľmi rýchlo zistíte, že sa jedná o veľmi intuitívnu aplikáciu. Stačí Vám počítač (v prípade konverzácii dokonca len mobilný telefón!) a dobrý internet. Môžete si zvoliť, či chcete, aby vás lektor aj videl, alebo len počul, takže v prípade, že ste hanblivý/á, máte o starosť menej.

Prečo nevyskúšať prvú nazáväznú hodinu, pri ktorom okrem overenia kvality internetu zároveň zistíte, či je vám lektor sympatický?

5. Priateľstvo na diaľku.

Nie každý si „sadne“ so všetkými, ale dovolím si tvrdiť, že sympatie medzi študentom a lektorom sú veľmi dôležité.

Lektor je vlastne taký váš kamoš na diaľku, ktorý vás nielen naučí, ale s ním môžete aj pokecať o vašom živote a o čomkoľvek.

Hodiny cudzieho jazyka by vás nemali stresovať, ale obohatiť. O tom, ako si správne vybrať lektora som písala tento článok. S lektorom budete tráviť hodinu alebo aj viac týždenne, je veľmi dôležité, aby ste z neho okrem profesionálneho prístupu cítili aj pozitívnu energiu. Často mi študenti hovoria: „To už je koniec? Ako rýchlo to prešlo!“ a mnohí dokonca naše hodiny považujú za akúsi psychohygienu, pretože sa môžu zdôveriť a porozprávať sa o veciach, ktoré sa v cudzom jazyku definujú akosi jednoduchšie. Predsa len, lektor je do určitej miery taký váš kamoš, s ktorým o všeličom pokecáte a zasmejete sa. Na hodinách nemusíte mať stres, že sa „strápňujete“ pred skupinou ľudí, alebo sa nedostanete k slovu kvôli väčšiemu počtu ľudí na hodine, pretože súkromná skype hodina je iba pre vás a iba o vás.