Bolo by skvelé vedieť plynule rozprávať jazykom, ktorý sa učíte, však? Mať tak v hlave hard disk obsahujúci obriu slovnú zásobu, vďaka ktorej v správnej chvíli vylovíte všetky dôvtipné frázy… Bohužiaľ, alebo našťastie, neexistuje žiaden čip, ktorý by vám do hlavy nasypal vedomosti. Je však mnoho spôsobov, ako k vášmu cieľu postupne prídete. Všetko má svoj proces a v tomto článku vám prezradím niekoľko tipov na to, ako sa môžete učiť cudzí jazyk zábavne a bezstarostne. Vyberte si z nich ten najlepší. 🙂

ako sa ucit cudzi jazyk

  • Premýšľajte v cudzom jazyku. V každodennom živote potrebujete hovoriť o každodenných veciach, však? Viete povedať v jazyku, ktorým hovoríte, ako sa povie napríklad bezpečnostný pás či  opísať všetky dôležité predmety vo vašom okolí? Povedzte si tieto slová a vety nahlas. Skúste v mysli komentovať v španielčine (či inom jazyku, ktorý sa učíte) konanie vašich kolegov, priateľov a rodiny.
  • Používajte každý deň aspoň pár minút aplikáciu na učenie sa jazykov, napríklad Duolingo, Babbel či Busuu. Tieto appky sú príjemne jednoduché a nové slovíčka sa vďaka nim naučíte, aj keby ste nechceli.
  • Aj keď to bude sprvoti ťažké, kúpte si knihu v cudzom jazyku a čítajte. Pomaly, stránku po stránke. Najprv nebudete rozumieť ničomu, ale časom si zvyknete a jazyk sa vám dostane pod kožu.
  • Ak nie ste knihomoľ, skúste to s filmami či hudbou. Jednu stranu knihy každý deň či jednu čas seriálu za týždeň zvládnete. Vypisujte si zo seriálov a filmov slovíčka a frázy, ktoré sa často opakujú.
  • Cestujte. Ak sa napríklad učíte španielčinu, spoznajte nejaké španielske mesto alebo choďte na dovolenku do Južnej Ameriky. Čítajte si internetových sprievodcov v španielčine a motivujte sa výletmi do krajín, kde sa hovorí jazykom, na ktorom toľko makáte.
  • Počúvajte cudzojazyčné podcasty. Veľa a a často. Na internete nájdete väčší výber, než aký je človek schopný vypočuť si za celý život. O tom, prečo je dobré učiť sa jazyk takýmto spôsobom a niekoľko konkrétnych príkladov na podcasty v španielčine je tento článok.
  • Nájdite si dobrého lektora a nebojte sa mu povedať, čo chcete a čo od spoločne strávených hodín očakávate. Povedzte, aké témy konverzácie vás zaujímajú. Pýtajte sa na hovorové frázy, citovo zafarbené slová i nadávky, ak vás to zaujíma. Rovnako, ak sú hodiny pre vás príliš ľahké či ťažké, ozvite sa. Pár tipov na to, ako nájsť dobrého lektora, nájdete v tomto článku.
  • Zaveďte si systém odmien. Uzavrite so sebou dohodu, že keď sa naučíte určitý tematický celok, odmeníte sa dobrou čokoškou, topánkami či výletom. Ak budete vidieť motiváciu, ľahšie sa vám sadne k učivu. Vy sami dobre viete, čo je pre vás najsilnejšou motiváciou.

Moja posledná rada znie: dávajte si reálne ciele. Asi budete súhlasiť s tým, že nie je dobré snažiť sa robiť zo všetkého všetko a nakoniec neurobiť z ničoho nič, pretože príde časová tieseň, alebo sa vám jazyk jednoducho zunuje. Nájdite si niečo, čo vás bude naozaj baviť a  aktivity spojené s učením po istom období striedajte. Skúste prekabátiť mozog a učiť sa spôsobom, pri ktorom zabudnete, že sa vlastne učíte. Veľa šťastia!