cyklistika na tenerife

Prečo cyklistika na Tenerife

V 2000 metroch nad morom asfalt ako na najlepšom slovenskom úseku diaľnice. Pokrik “¡Dale dale!” (Poď poď!) namiesto nadávok či nebezpečných šoférskych manévrov. Týždeň pred Vianocami stúpanie do kopca s rozopnutým dresom. V priebehu 4 hodín pohľad na more, pláž s čiernym pieskom, svieži ihličnatý les a suchú kamenistú krajinu ako vystrihnutú z negatívu Mars Rovera. Dlhé zjazdy, keď sa aj amatér aspoň raz cíti ladne ako Alberto Contador. To je v skratke cyklistika na Tenerife, najväčšom ostrove Kanárskych ostrovov.

Tenerife je vyhľadávanou cyklistickou destináciou hlavne z dvoch dôvodov – vhodná klíma po celý rok a sopečná hora El Teide.

Klíma je na Kanárskych ostrovoch na cyklistiku ideálna aj v mesiacoch, keď sú v našich končinách bicykle zazimované a k cyklistike sa odvážime priblížiť nanajvýš skrz sledovanie repríz na Eurosporte.

El Teide

Horu El Teide nerobí pre cyklistu lákavou obdivovanie jej krátera v 3700 metroch nad morom. Sú to skôr dlhé krásne asfaltové cesty, ktoré k Teide vedú z viacerých častí ostrova. Každá z ciest ponúka niečo iné, no spoločné majú to, že na každej z nich môžete nepretržite stúpať 30 až 40 km a užívať si fantastickú sceneriu.

Ak po prečítaní spojenia “stúpať 30 až 40 km” opúšťate túto stránku, zadržte. Tenerife ponúka aj kratšie stúpania, dokonca aj rovinu vedúcu na pláž s pieskom dovezeným loďami zo Sahary. Tak a teraz, keď som si Vás “udržal”, sa poďme bližšie pozrieť na to, čo cyklistika na Tenerife obnáša.

Pred Tenerife

Rozhodnutie. Ako s čímkoľvek na svete, aj návšteva tohto cyklistického raja je len o rozhodnutí, že to túžite zažiť. Kanárske ostrovy vďaka súčasnej prepojenosti sveta už dávno nie sú len tou bájnou krajinou z katalógov z prelomu tisícročí. Takže je to tam už všetko preplnené a skazené, pýtate sa? Z mojich skúseností môžem povedať, že to tak nie je.

Vďaka správnemu výberu času a miesta sa môžete kráčajúc po pláži prichytiť pri myšlienke, prečo nie je Tenerife navštevovanejšie. Osobne mám skúsenosti s decembrovým a januárovým Tenerife, no čokoľvek mimo júna až septembra by Vám malo zabezpečiť, že sa návalu turistov vyhnete.

Ak robíte veci radi inak, dajte šancu severným a východným častiam ostrova. Ak Vám viac vyhovujú rezorty, zvoľte južné Los Cristianos či Costa Adeje.

Ale naspät k cyklistike!

Na čo myslieť pred cyklistikou na Tenerife

Naskytuje sa otázka, či si vziať vlastný bicykel alebo si ho požičať na ostrove. Ako to už býva so všetkým, aj tu majú oba spôsoby svoje výhody aj nevýhody.

  • Cena – bicykel je nadrozmerná batožina, za ktorú si k spiatočnej letenke priplatíte aj viac ako 100 €. Pri požičaní bicykla na 2-3 dni Vám za takú cenu vystane ešte aj na bocadillos con jamón serrano a nejedno café con leche v cafeterii. Na druhej strane, pri dlhšom pobyte vyjde požičanie bicykla na oveľa vyššiu sumu, ako preprava vlastného.
  • Balenie – máte cyklovak a trúfate si odmontovať niektoré komponenty a potom ich vrátiť naspäť? Nie je to nič komplikované, ale požičaním bicykla sa tejto povinnosti zbavíte. Navyše, k vlastnému bicyklu patrí aj vlastné náradie, pumpa, veci na čistenie a mazanie. A ešte hento a toto, pre istotu…
  • Flexibilita – koľko a kedy chcete bicyklovať? Mať svoj vlastný bicykel “poruke” Vám umožní vydať sa na jazdu kedykoľvek chcete. A keď nechcete (alebo nevyšlo počasie), tak si to bez výčitiek odložíte na iný deň.

Na Tenerife

Ste na Tenerife. Bicykel už netrpezlivo čaká vo Vašom apartamento. V hlave (a obľúbenej aplikácii) máte naplánovanú trasu a ležiac na piesku si predstavujete, ako sa na autopiste TF-21 zdvíhate zo sedla a bicykel sa pod Vami ladne hojdá. Váš partner alebo partnerka má už na nasledujúci deň svoj program. Je to jasné. Zajtra je ten deň.

Chystáte sa na Tenerife? Možno sa vám budú hodiť základy cestovateľskej španielčiny. 🙂

Pred jazdou

Ale nepôjde to len tak. Bez dostatku energie to môžete predčasne otočiť v polke kopca a možno ešte stihnete aj siestu (poobedný odpočinok) ako ostatní obyvatelia ostrova. Nie som výživový poradca, ale taká paella de mariscos y pescado (typické španielske “rizoto” s morskými plodmi a rybou) znie ako dobrý výber večere pred ťažším výkonom. A nakoľko naše živobytie nestojí na tom, ako rýchlo hore vyšliapeme, my amatéri si môžeme dovoliť aj pohár červeného vína. Napríklad toho z Icod de los Vinos ležiaceho v severo-západnej časti ostrova.

Najradšej chodím na Teide ráno. Milujem, keď je vonku ešte tma, z ulice počuť iba občasné prejdenie autobusu a áut, v ktorých sa prevážajú ostrovčania z práce alebo do práce. Ak sú ovsené vločky aj vaším rituálom pred jazdou, hľadajte “copos de avena” (ovsené vločky) a “leche” (mlieko). Fanúšik rastlinnej stravy hľadá “leche de avena” alebo “leche de almendras” (ovsené alebo mandľové mlieko). Do vrecka dresu sa môže hodiť čerstvé zapečené bocadillo alebo sandwich so šunkou a syrom. Ak sa rozhodnete vyraziť bez neho, nevadí, v ktorejkoľvek kaviarni po ceste dostanete podobne chutný. Nezabudnite na ľahkú pláštenku, zjazdy tu vedia byť chladné, najmä na severnú stranu.

Neviem, kde inde v Európe delí pláž od spevnenej cesty vo výške 2300 m.n.m. iba 25 kilometrov vzdušnou čiarou. Na Tenerife tomu tak však je. Jazdu v štýle “beach to peak” alebo “sea to summit” tu naplánujete ľahko. A to vskutku epickú. Ja sa však priznám – radšej sa autom donesiem na nejaké pokojné parkovisko vo výške 500-600 metrov a trasu začnem stadiaľ. Hoci sme v cyklistickom raji, Tenerife má celkom husto osídlené pobrežie po takmer celom svojom obvode a z toho vyplýva istá dávka cyklistického nepohodlia.

Šoféri

Chvalabohu, vodiči na Tenerife sú skvelí, takmer bez výnimky. Aj keď sa cyklista vlečie “rýchlosťou” 8 km/h, tak ho nepredbehnú, pokiaľ si nie sú istí, že oproti nič nejde a že je to bezpečné. Nevadí im “trčať” za cyklistom aj dlhšiu dobu. Možno je to tým klišé, že sa Španieli neponáhľajú a život si viac užívajú (a je tomu skutočne tak). Ak by Vám bolo vodičov za Vami ľúto, naznačte im, že “vzduch je čistý” a vyslúžite si aj ďakovné blikačky či zatrúbenie.

Obľúbená trasa na El Teide

Ako som už spomenul, ciest na Teide vedie niekoľko, no môj jednoznačný favorit je tá cez Granadilla de Abona a Vilaflor. Ikonickým cieľovým bodom je El Parador de Las Cañadas del Teide (stačí El Parador), ktorý sa nachádza na “plošine” pod vrcholom Teide. El Parador hostil a stále hostí aj profesionálne cyklistické tímy a ich jazdcov najzvučnejších mien. Ak máte radi profesionálny šport, tak tento detail Vám môže dodať dávku motivácie a energie.

Tú môžete využiť smerom naspäť na nastúpanie 200 výškových metrov, po ktorých už ale nasleduje zaslúžený dýchberúci zjazd. Ak sa cítite dobre a zážitok chcete posunúť do iných dimenzií, namiesto návratu pokračujte naprieč národným parkom po TF-21 smerom na severovýchod a pri reštaurácii El Portillo zabočte na TF-24. Na nej očakávajte premenlivo zjazdy, občasne stúpania. Zjazd po TF-523 do Arafo je skutočne skrytým pokladom. Bezstarostné vozenie sa končí na starej ceste s nespočetným množstvom zákrut, malých stúpaní a následných klesaní. Stará cesta, ktorej už dala vačšina áut košom kvôli diaľnici, sa na mape javí ako nezáživný “transfer” do cieľa, no v skutočnosti ponúka ďaľšie dobrodružstvo a výzvu. Pokračovaním po tejto ceste dokážete zavŕšiť svoju okružnú jazdu.

Odmena

Či sa už vyberiete na menej náročnú trasu alebo väčší okruh, aj v zimných mesiacoch existuje šanca, že sa ešte stíhnete osviežiť v mori. Ideálnou odmenou po cyklistike môže byť napríklad vyprážaná ryba “churros de pescado” a pivo v kruhu partie, rodiny, či milovanej osoby. ¡Una cerveza más, por favor! – ešte jedno pivo, prosím!

Michal

Túžite zažiť pobyt na Tenerife autenticky a vedieť si vybaviť všetko potrebné? Naučte sa základy španielčiny systematicky a interaktívne v kurze Cestovateľská španielčina.