Prečo Mallorca a prečo v apríli?

Keď sme s M. uvažovali, kam by zamierili naše cestovateľské duše bažiace po jarnom slnku, do úvahy pripadali Kanárske alebo Baleárske ostrovy. Berúc do úvahy priamy 2,5 hodinový let z Viedne a túžbu spoznať nepoznané (a zažiť nezažité) sme zvolili Mallorcu. Priezračné more, skvelá gastronómia a vízia športového vyžitia sľubovali ideálne pohladenie pre dušu.

Očakávanie verzus realita

Mallorca je aj medzi Slovákmi obľúbená destinácia na letné dovolenky na krásnych plážach. Priznám sa, že nie som klasický rezortovo-letno-dovolenkový typ a radšej cestujem k moru mimo hlavnej sezóny, preto som bola veľmi zvedavá, aký bude tento Baleársky ostrov na jar. Vraví sa, že ak človek nemá priveľké očakávania, je väčšia šanca, že bude príjemne prekvapený realitou a môžem potvrdiť, že to tak je.

Kúpanie na Mallorce v apríli

Možno vám prídu na um otázky: Aké je na Mallorce počasie v apríli? Nie je tam zima? Dá sa na Mallorce v apríli kúpať?

Štatisticky sa teploty na Mallorce na prelome apríla a mája pohybujú v rozmedzí od 12-15 (nočné minimum) do 19-23 (denné maximum) a teplota vody má cca 17 stupňov. Niekto si možno povie “brrr”, ale ja sa v mori kúpem celoročne, aj v rámci otužovania, takže pre mňa bola takáto teplota vody úplne v pohode. Zároveň, účel nášho pobytu nebol leňošiť celý deň na pláži, ale chceli sme najmä športovať, vysedávať v cafeterías a kúpanie bolo príjemným bonusom.

Ak ste teplomilnejší človek a zvažujete Mallorcu mimo sezóny, istejšie to budete mať koncom mája, začiatkom júna či v septembri. Sami seba poznáte najlepšie.

Ak vám nevadí plávanie v chladnejšej vode, zažijete na plážach takúto romantiku.

Ak vám nevadí plávanie v chladnejšej vode, prípadne si na pláž zvyknete pribaliť tekutý sveter, môžete zažiť takúto romantiku na poloprázdnych plážach. Na vyššej fotografii je Cala Agulla, moja obľúbená zátoka na Mallorce. Čistý Karibik, však? 🙂 Mimochodom, vrátili sme sa na ňu aj o pár mesiacov neskôr a musím povedať, že v auguste vyzerá táto pláž úplne inak: plno turistov, slnečníkov, ľudí, hudby, kriku. Je to hurjavk, s ktorým treba cez letné prázdniny rátať, ale pláži ako takej to na kráse neuberá. Ešte by som dodala pozorovanie – v apríli na plážach zaparkujete úplne v pohodičke a zadarmo, ale počas letných prázdnin sa za parkovanie platí. V roku 2021 to bolo cca 5 eur.

Počasie na Mallorce v apríli

Miestni vravia, že v apríli na Mallorce môžete zažiť čokoľvek od lejaku, snehovej víchrice po gýčovonádherné letné počasie. Realita počasia počas nášho pobytu to potvrdila. Zažili sme asi 2-3 daždivé dni, keď sme si museli prikúriť klímou, občas fúkal vietor, ale väčšinou boli dni zaliate slnkom a my sme si len spokojne pochvaľovali, ako sme to dobre vymysleli, ísť mimo hlavnej sezóny.

Ak uvažujete, že by ste šli na Mallorcu na jar či na jeseň, určite si však okrem plaviek a opaľovacieho krému pribaľte aj džínsy, teplejší sveter či jarný kabát. Večer sa vám to bude hodiť.

Ubytovanie na Mallorce

Ak ste už čítali nejaké moje články, viete, že pojem “luxus” pre mňa neznamená 5 hviezdičiek, ale skôr tradičné ubytovanie, čistota, blízkosť prírody a súkromie. Čím autentickejšia a komornejšia atmosféra, tým lepšie. Našli sme si ubytovanie v dome/malej vile v dedinke Mal Pas Bon Aire. Že to bolo dobré rozhodnutie som vedela hneď v prvej minúte ako sme vošli do dediny. Vítal nás malebný dom s terasou, zelenou záhradou, tradičnými zelenými okenicami, kvetmi. V kuchyni misa s čerstvo odrthnutými citrónmi a katalánske vino tinto. Pár minút chôdze od mora či horských turistických chodníkov. Vo vzduchu vôňa jazmínu a na skok do prírody. Z okna v kúpeľni som videla hory a čarovné západy slnka. Ocitli sme sa v raji?

Navôkol elegantné rodinné domy postavené v tradičnej architektúre a veľkolepé vily s bazénami, pri ktorých človek len obdivne otvára oči dokorán a sníva, aké by to bolo… bývať tam navždy. V tých dňoch som začala intenzívnejšie uvažovať nad tým, ako sa do Španielska presťahovať.

Čo robiť na Mallorce

O nádherných plážach s bielym piesok a priezračnou vodou ste už iste počuli. Mallorca je však aj skvelým miestom na aktívny oddych. Ranný beh či prechádzka kúsok od nášho ubytovania vyzerala aj takto:

Cabras mallorquinas, mallorské kozy nájdete na každom kroku. Nie sú útočné, nemusíte sa ich báť. Sú zvyknuté na turistov, no ak si všimnú, že sa k nim blížite s foťákom, zbystria a utečú vám zo záberu. Asi sa nerady fotia, nečudujem sa im, tiež nemám rada nečakané fotenia. 🙂

Ak milujete turistiku, na Mallorce si prídete na svoje. Jarné počasie je ideálne pre tento typ pohybu. Svoju túru si môžete spestriť kúpaním v niektorej z romantických zátok. Najkrajšie turistické chodníky, senderos, nájdete v pohorí Serra de Tramuntana, na polostrove Cap de Pinar či scénickom Cap de Formentor.

Najlepšie pláže na Mallorce

Na Mallorce nájdete všetky typy pláží.

  • Divoké s vlnami, že vo veterných dňoch máte strach vojsť do mora, napr. Playa Torta.
  • Niekoľkokilometrové pláže s bielym pieskom, lemované rezortami všetkých kategórií. Napr. Playa D’Alcúdia.
  • Malebné tyrkysové zátoky (las calas), napr. Cala Pi, Cala Mesquida, Cala Agulla,…

Práve tie posledné spomínané sú moje obľúbené. Ponoriť sa do nich bol veľmi upokojujúci a povznášajúci zážitok. Cítite sa, akoby ste boli v tom najkrajšom bazéne a účinok blahodarnej slanej vody na vašu pleť, vlasy a dušu na seba nenechá dlho čakať.

Čo jesť na Mallorce?

Mallorca je, aspoň z mojich skúseností, šmrncnutá európskou kaviarenskou kultúrou. Nájdete tu cafeterie všeho druhu, ako aj tradičné restaurantes a bodegas s miestnymi špecialitami. V čase nášho pobytu kvôli covid pandémii reštaurácie fungovali v obmedzenom režime (hostia mohli sedieť iba v exteriéri, aj to len do 17:00), preto sme večere často riešili donáškou – reparto a domicilio. Našou obľúbenou bola paella de mariscos, ktorú nám kuriér – repartidor priniesol zakaždým v skutočnej panvici paellera. Vďaka tomu sme sa na našej terase cítili takmer ako v reštaurácii.

Ako zažiť Mallorcu autenticky?

Ak si chcete Mallorcu užiť naplno, nájdite si pokojný rytmus a nesnažte sa spoznať celý ostrov za pár dní. Doprajte si luxus spomaliť. Nechajte sa unášať pokojným tempom tohto čarovného prostredia. Vyhnite sa turistickým miestam, hotelovým komplexom a veľkým mestám. Prenajmite si auto a odbočte na vedľajšie cesty smerujúce k malým zátokám. Užívajte si dychberúce výhľady pri zdolávaní serpentín a navštívte niektorú z viníc, v ktorej sa môžete prechádzať s pohárom vína v ruke. Na pláži obráťte tvár k slnku, zatvorte oči a započúvajte sa do zvuku vĺn. Započúvajte sa do toho, čo vám vraví vaša duša.

Zastavte sa na kávu na námestíčku v niektorej z malých dediniek a pozorujte miestnych. Sledujte, ako Španieli popíjajú svoj obľúbený nápoj pri stole vedľa vás, zatiaľ čo ich deti sa veselo naháňajú. Sledujte ako starkí čítajú noviny v parku na lavičke a počúvajte, ako sa dôchodkyne medzi sebou dohadujú na trhu. Zamierte do malého lokálneho obchodíka a kúpte si prútený košíček či rozviate šaty z bielo-modrej bavlny. Okrem toho, že si z dovolenky odnesiete využiteľný suvenír, ktorý vám bude pripomínať krásne dni, zároveň podporíte malé lokálne podniky.

Mallorca ostala v našich srdciach a preto sa na ňu vrátime už čoskoro, pre zmenu aj s rodinou a roztopašnými deťmi. Počas hlavnej sezóny. Určite to bude zážitok, haha 🙂 Sledujte môj blog aj naďalej a dozviete sa viac.