Siesta je jedno zo slov, ktoré zrejme poznáte aj bez toho, že by ste sa učili španielčinu. Je to pauza uprostred dňa, ktorá býva tradíciou najmä v krajinách v oblasti stredozemného mora. Ľudia si ju dávajú po obede, aby im lepšie trávilo jedlo a aby nemuseli robiť namáhavé činnosti počas hodín, keď býva najviac teplo. Ako vyzerá denný režim bežného Španiela? A je siesta v dnešnej dobe reálna vec, alebo len prežitok z minulosti? Dozviete sa v tomto článku.

Začnime štatistikou. 🙂 Podľa prieskumov, ktoré som našla na nete, si v súčasnosti len štvrtina Španielov dáva siestu každý deň. Viac než polovica ju však praktizuje cez víkendy alebo počas dovolenky. Zaujímavosťou je, že napriek tomu, že sa jedná o krátke zdriemnutie, ísť si ľahnúť do postele sa považuje za veľmi zvláštne, až podivné. Španieli si svoj poobedný odpočinok užívajú zo zásady na sedačke. 

Ako to už býva, 100 ľudí = 100 chutí a nedá sa zovšeobecňovať. Počas mojich pobytov na rôznych miestach v Španielsku som odpozorovala, že popoludnia sú naozaj v mestách akési tichšie, aj tie otvorené podniky sú prázdnejšie. Ešte viac to pozorujem u nás v španielskej dedine, kde celkovo čas plynie ešte pomalšie a lenivšie: v lete o takej štvrtej, piatej poobede na uliciach nenájdete ani nohy. Všetko začína žiť opäť až po siedmej, ôsmej večer, keď už je slnko nižšie a vonku je znesiteľnejšiš.

Ako som už načrtla, pri sieste nejde len o spánok. Siesta ovplyvňuje napríklad aj to, ako vyzerajú otváracie hodiny gastro-podnikov a ďalších prevádzok. Veľa reštaurácií sa okolo 15:00/16:00 zatvorí a opäť sa otvárajú až večer po 19:00. Často sa stáva, že aj podniky, ktoré síce sú počas siesty otvorené, majú v tom čase zatvorenú kuchyňu a môžete si dať len nápoj, prípadne niečo malé na zahryznutie. Buďte teda pripravení na to, že v Španielsku si dobrú večeru o takej piatej večer dáte len ťažko. Ak vyhľadávate neturistické reštaurácie a ste skôr fanúšikom toho, zažiť veci čo najviac autenticky, skúste sa preto naladiť na španielske “horarios”, španielsky denný režim. Ja si myslím, že neskoré španielske obedy a neskoré večere majú svoje čaro a dá sa na to v pohode zvyknúť. Ba čo viac ísť do cudzej krajiny, hoci “len” na dovolenku, môže byť skvelá príležitosť vyskúšať si niečo, čo doma bežne nerobievame.  Ak vás táto téma zaujíma viac, vypočujte si epizódu podcastu Španielska dedina.

Majte krásny deň!

Kika