Valencia je úchvatné mesto, ideálne na predĺžený víkend alebo život. Nedávno bola dokonca označená ako najlepšie miesto na život pre cudzincov. Môžem to potvrdiť. máte tu všetko, čo potrebujete – kultúru, univerzity, krásnu architektúru, skvelú gastronómiu – španielsku aj svetovú, pláže s bielym pieskom a viac než 300 slnečných dní do roka.  Musím sa priznať, že keď som ju navštívila prvýkrát, moje srdce si nezískala. Práve naopak. Bol marec. Pršalo, bolo mi zima, mala som nepohodlné topánky,bola som hladná, smädná a práve prebiehali Las Fallas – všade petardy, hluk, dym. Mrhanie. Dala som jej však druhú šancu a vyplatilo sa. Každou návštevou v priebehu jari a leta som si ju postupne zamilovávala čoraz väčšmi a dovolím si tvrdiť, že dnes tu už mám také tie “moje” miesta. 

Valencia je tretie najväčšie mesto Španielska (1. Madrid, 2. Barcelona, 3. Valencia). Je elegantná a  sofistikovaná. Moderná aj tradičná. A každý si v nej nájde to svoje, či už gastronomicky, športovo, kultúrne alebo turisticky. Záleží len na tom, na čo máte práve chuť. Mimochodom, vedeli ste, že centrom mesta vedie vyschnuté koryto rieky, v ktorom je zelený park a niekoľko úžasnýchmúzeí? Trošku potešiť neuróny a potom odpočívať v niektorom z malebných tapas barov v centre či mimo neho, nechať si na tvár dopadať slnečné lúče v každej časti roka, to je skrátka raj.

Možno ešte viac než Valencia je však môjmu srdcu bližšia neďaleká Albufera. Pokojná oblasť, kde sa rodí ryža, z ktorej sa vyrába paella. Názov tohto miesta pochádza z arabčiny, al-buḥayra, a znamená jazero. A je to tak – Albufera je vlastne jazero ktoré vzniklo tak, že vlny postupne naplavili piesok okolo zátoky, až ju postupne úplne oddelili od mora. Ak ste v Albufere boli, alebo KEĎ do nej pôjdete, utvrdíte sa v tom, že Albufera je oblasť s osobitým čarom. Podľa mňa to najviac cítiť podvečer, keď je už slnko nižšie a zlatá hodinka ju robí ešte magickejšou. 

Ryžové polia v Albufere majú spolu dokopy 223 kilometrov štvorcových a pestuje sa na nich ten druh ryže, z ktorej sa vyrába paella. Polia sú poprepájané cestičkami a kde tu môžete vidieť tradičné domčeky typické pre Comunidad Valenciana – barracas. Väčšinou sú biele, úzke, majú malé okná a šikmú strechu do áčka. Mnohé z nich sú citlivo prerobené pre súčasné potreby ľudí. V Albufere Máte pocit, že ste na vidieku, pritom ste 10 km od centra takmer 800-tisícového mesta. V diaľke sa rysujú mrakodrapy a typické budovy v Ciudad de las Artes y Ciencias, ktoré navrhol známy architekt Santiago Calatrava.

Dať si pravú, autentickú paellu v mestečku El Palmar je skvelým zážitkom. Ak chcete nájsť dobrú reštauráciu, inšpirujte sa na stránke Wikipaella, na ktorej nájdete aj súhrn tipov na kvalitné, overené reštaurácie, kde robia poctivú paellu podľa tradičných receptov. Paella je ľahké, ale celkom sýte jedlo, prečo sa netreba ponáhľať. Obed môže trvať aj niekoľko hodín. Po káve a dezerte môžete odpočívať na pláži, tak, ako zvykneme my. Valencijské pláže sú nádherné celoročne. Bledý piesok, modré more, modrá obloha, spenené vlny. Len tak si tam ľahnite a započúvajte sa do zvuku vĺn. Pura vida.

Na záver ešte jeden tip: v Albufere a môžete nechať previesť na loďke, ideálne popri západe slnka. Je to výnimočný zážitok. Ak ešte stále váhate, či je výlet do Albufery to pravé pre vás, pozrite si seriál Embarcadero. Albufera je presne taká krásna, ako ju zobrazujú v seriáli. Alebo vlastne… ešte lepšia.