Paella je jedno z najznámejších španielskych jedál. Táto perla španielskej gastronómie pochádza z oblasti Valencie. Aké sú najznámejšie druhy paelli, ako ju správne jesť a na čo si dať pozor? Presne to a ešte viac s vami zdieľam v tomto článku.

Kvalitná autentická paella: Takto ju spoznáte

Reštaurácií, ktoré paellu ponúkajú, je v Španielsku mnoho. Ale podobne, ako nie sú bryndzové halušky ako bryndzové halušky, tak ani v Španielsku nie je paella ako paella. Ak môžete, vyhnite sa turistickým reštauráciám, pred ktorými stojí “zvolávač” a ukazuje vám obrázkové menu, na ktorom je odfotená fosforovožltá vyfotošopovaná paella. Keď chcete naozaj chutnú, tradičnú paellu, je dobré vyhľadať reštaurácie, ktoré sa na ňu špecializujú: volajú sa arrocerrías.

Tie najlepšie reštaurácie majú vždy plno, preto je dobré urobiť si rezerváciu aj pár dní vopred. Telefonovania v španielčine sa nemusíte báť. Stačí, ak poviete napríklad: “Hola, me gustaría hacer una reserva para X personas.”

Paella sa objednáva vždy minimálne pre 2 osoby (kvôli tomu, že panvica, na ktorej sa pripravuje, má veľkosť na minimálne 2 porcie). Vo väčšine reštaurácií výchadza cena približne 12-15 eur na hlavu, no môže to byť aj viac, podľa druhu paelli a typu reštaurácie. Nájdete aj miesta, kde za porciu zaplatíte 20-30 a viac eur, no ako to už býva, tam už platíte aj za to miesto, dizajn, výhľad a podobne tak. V niektorých reštauráciách je dokonca zvykom, že už pri robení rezervácie sa vás spýtať, akú paellu si budete prosiť. A potom že Španieli v sebe nemajú cit pre presnosť a zodpovednosť. 🙂

Ak by ste chceli konkrétny tip na pomer cena-delikántosť-lokalita, tak vo Valencii so tú najlepšiu paellu chodíme dávať do reštaurácie Marenostrum (Albufera, Carrer del Cabrestant, 49, Valencia). To miesto je jedným slovom geniálne. Hidden gem, vlastne po tomto článku už nie tak celkom hidden, takže ak tam pôjdete, napíšte mi potom správu, čo ste si dali a či sa vám páčilo. 🙂

Paella je jedlo, ktoré sa pripravuje na tradičnej panvici a jeho základom je ryža, olivový olej a šafrán. Ryža má žltú farbu, typickú chuť a voňu vďaka šafránu. Správne pripravenú paellu spoznáte tak, že nie je ani mokrá ani suchá. Každé zrnko by malo byť rovnomerne, jemne obalené v olivovom oleji a na spodku panvice by mal byť socarrat. Ide o miernu “prihoreninu”, ktorá vytvorí na spodku panvice, ale pozor: prihorenina zrejme nie je to správne slovo, je to skôr taká vrstva, ktorá sa vytvorí tesne predtým, než by sa ryža začalo pripaľovať.

Ďalšie ingrediencie sa pridávajú podľa druhu. Do tradičnej, valencijskej paelli (paella valenciana) sa dáva králičie a kuracie mäso. Používa sa tiež rôzna zelenina: napríklad artičoky, slimáky, cícer, garrofón či judía ferradura (pozri foto nižšie). Španieli si veľmi potrpia na kvalitu a čerstvosť surovín. Existuje dokonca iniciatívna, Wikipaella , ktorá šíri povedomie o tom, ako by pravá paella mala mala vyzerať a chutiť.

Paella a jej druhy, ktoré jednoducho musíte ochutnať 🙂

V reštauráciách, ktoré sa špecializujú na paellu, nájdete v menu vždy na výber viac druhov. Ak máte radi ryby, trefou do čierneho bude paella de mariscos, teda paella s morskými plodmi. Nájdete v nej rybu, ktorá je nakrájaná na drobné kocky, mušle a krevety. Ja mám veľmi rada aj paellu senyoret, ktorá je podobná, ale plody mora sú “obraté”, vďaka čomu nemusíte používať prsty a celú ju môžete jesť príborom či lyžicou.

Pri španielskej gastronómii má veľa ľudí pocit, že v nej nie je nič pre vegetariánov, ale našťastie to nie je celkom tak. Ak máte radšej bezmäsité jedlá, existuje paella de verdura, čiže zeleninová paella. Je delikátna a my doma zvykneme robievať práve túto verziu, pretože je aj najjednoduchšia a najrýchlejšia na prípravu.

Ak chcete vyskúšať niečo výnimočnejšie a nevadí vám zafarbiť si zuby, skúste čiernu paellu. Mnoho ľudí si mylsí, že ide o nejakú čiernu odrodu ryže, avšaknie je to tak. Paella negra svoju farbu nadobúda vďaka tekutine, ktorú vylučujú kalamáre a sépie… Je to v každom prípade pozoruhodné. Zaujímavovou voľbou môže byť tiež paella de langosta, prípadne červená paella, ktorá je červená kvôli tomu, že sa v nej varia morské živočíchy carabineros, ktoré vidno aj na obrázku nižšie.

Arroz meloso a fideuá

Keď už sme pri téme ryže, často v španielskych reštauráciách najdete aj jedlo, ktoré sa volá arroz meloso alebo arroz caldoso. Ide o pokrm podobný ako paella, ale jeho konzistencia je viac tekutá, podobná rizotu alebo omáčke. Môžete sa tiež stretnúť s jedlom fideuá: je to niečo podobné ako paella, no namiesto ryže sú v nej rezance.

Španielsky obed môže trvať aj niekoľko hodín

Španielsky obed je pomalá záležitosť a cez víkendy nie je žiadnou výnimkou, ak sa pretiahne až do večere. Možno vás nasledujúca informácia prekvapí, ale paella najlepšie chutí, ak ju jete lyžicou priamo z panvice. Potvrdzujem to. Či sa už rozhodnete jesť ju takto intíme alebo si ju nabať na tanier, je dôležité dodržiavať určité pravidlá. Ak je vás pri stole viac, každý stolovník by si mal naberať z tej svojej časti a nebabrať do častí ostatných. Môžete si predstaviť paellu rozdelenú na trojuholníky, ako keď máte pizzu. Každý je z toho svojho pomyselného trojuholníka. Samozrejme, pokiaľ je vo vašej časti kúsok niečoho čo si neprosíte, môžete to posunúť smerom do stredu panvice a tam sa toho nejaký spolustravník určite ujme. Paella je sýte jedlo, preto je dobré vyhradiť si na ňu čas a neponáhľať sa, užiť si ju. Po obede býva zvykom dať si ešte café a dezert, pričom ako postre môže poslúžiť skvele ovocie: melón v lete, pomaranč v zime.

Keď už budete vo Valencii a Albufere, určite nevynechajte prechádzku a veget po pláži alebo či člnkom pri západe slnka. Je to úžasný zážitok. My sme vyrážali z móda, ktoré sa volá Embarcadero “Rosa la barquera y Tonet” a z foto nižšie môžete vidieť moje nadšenie z tejto večernej exkurzie. Milujem vodu, more a verím, že raz budem mať svoju vlastnú loďku.

Zaujíma vás táto téma hlbšie? Chceli by ste sa dozvedieť ďalšie viac? Vypočujte si podcast Španielska dedina, v ktorom s vami zdieľam moje tipy a triky na obľúbené miesta, jedlá a mnoho ďalšieho.