Napriek tomu, že už viac než rok žijeme v Comunidad Valenciana, kde slnko svieti takmer každý deň a na pláž je to na skok, naša rutina diaria nie je len fiesta, playa y comida. Väčšina ľudí si uvedomuje, že medzi dovolenkou pri mori a životom pri mori je rozdiel; najmä pokiaľ ste človek v produktívnom veku a nie dôchodca, ktorý si ráno na svojej loďke uloví rybu a zvyšok dňa posedáva v miestnej cafeterii; ale v čom presne? V tomto článku s vami zdieľam môj podľad na vec a moje skúsenosti.

Práca, víkendy a výlety

Možno vás prekvapí, že napriek tomu, že bývam na jednom z najkrajších miest na zemi, dlhodobo neviem, čo sú to tradičné víkendy. Také tie, keď človek v piatok skončí a má dva dni úplné voľno. Tým, že milujem moju prácu a teší ma pracovať na rôznych projektoch, sa mi stierajú hranice medzi prácou a voľným časom. Okrem toho cez víkendy študujem, takže žiadne leháro, hehe. Na druhej strane, obliecť si plavky, schmatnúť uterák, deku, nejaký snack a vypraviť sa aj počas pracovného týždňa na pláž je otázkou spontánneho rozhodnutia a nemusí mu predchádzať kupovanie leteniek, hľadanie ubytka, vybavovanie voľna.

Najväčší rozdiel vidím v tom, že všetko to, čo my stredoeurópania na Španielsku milujem(e), mám ľahšie dostupné. Môžem ísť na pláž v utorok ráno či vo štvtok po práci. A budúci týždeň zas. A o mesiac tiež. Zatiaľ mi to nezovšednelo a každý krát si užívam rovnako ako na začiatku. More je blahodarné pre telo a terapeutické pre dušu. Možnosť zájsť si na pláž, či už sa kúpať, alebo len tak sledovať rôzne oddiene modrej, to je jedna z vecí, ktoré si na živote tu najviac vážim a oceňujem. Za veľkú výhodu tiež považujem možnosť ľahko (a relatívne ekologicky) sa pohybovať v rámci Španielska. Výlety vlakom či na bickyli sú ľahko dostupné. Napríklad, z Valencie sa dá rýchlovlakom AVE pohodlne dostať do Madridu za 1:50 hod, do Barcelony za 2:40 hod.

Život v súlade s ročnými obdobiami

Život v Španielsku ma naučiť byť viac v súlade s prírodou a so sebou. V Španielsku som sa viac naučila vnímať počasie a to, ako sa napríklad v rôznych ročných obdobiach mení moja produktivita. Predtým, keď sme žili v Bratislave v modernom byte, tak celý rok bol viac menej rovnaký. Presťahovanie sa do starého španielskeho vidieckeho domu ma naučilo vnímať ročné obdobia a nastaviť sa podľa toho. Napríklad teraz už viem, že v lete sa všetko spomalí, nie z dôvodu lenivosti, ale preto, že je NAOZAJ VEĽMI teplo. Je aj vedecky dokázané, že keď teplota v miestnosti, kde pracujete, vystúpi nad 26 stupňov, tak vaše kognitívne schopnosti sa znižujú. Ja som to na sebe v plnej sile pocítila minulé leto. Vďaka tomu už napríklad teraz (toto píšem v apríli) viem, že potrebujem zamakať a dôležité projekty mať dokončené v máji/júni, aby som v lete mohla zvoľniť.

Kedy je najlepšie ísť do Valencie a do Alicante?

Stručná odpoveď. Záleží na tom, čo chcete. Za najlepšie mesiace považujem tie jarné a jesenné, ale v podstate celý rok je tu fajn.

Detailná odpoveď:

  • December, január, február: vonku je väčšinou pekne a slnečno, ale niekedy veterno. Keď ste tu len na pár dní a schytáte daždivý týždeň, môže to byť mrzká skúsenosť, ale ak máte šťastie na teplejšie dni, môže to byť aj veľmi príjemné. Náš starý dom s hrubiznými múrmi nemá moderné podlahové kúrenie, takže vnútri máme počas týchto mesiacov celkom zimu a musíme využívať estufas a elektrické radiátory. Úprimne vám poviem: v zime boli dni, keď som nadávala ako chorá vrana, lebo mi veľmi chýbal komfort bratislavského bytu a podlahového kúrenia. Ale dalo sa to prežiť, otužila som sa a teraz už zo mňa hovorí spomienkový optimizmus. Viva España. 🙂
  • Marec až jún: parádne jarné počasie, slniečko, v teplých dňoch sa aj kúpať, ideálne.
  • Júl a august: horúce leto, veľa sa toho deje (koncerty, festivaly, fiestas del pueblo,…) Sú dlhé dni (svetlo je až do 21:30-22:00) a teplé noci. Nevýhodou je, že v mojej podkrovnej pracovni sa bez klímy nedá fungovať, lebo sa mi prehrieva technika.
  • September a október – nádherné ukážkové počasie, dá sa kúpať v mori, ktoré je ešte stále prehriate, ale aj pohodlne chodiť na výlety, pretože sa nepotíte na každom kroku.

Zhrutie: Ak zvažujete, že by ste šli do oblasti Valencie na dovolenku alebo napríklad na pár týždňov nomádiť, myslím, že najlepšie obdobie je na jar alebo na jeseň. Ak sme prídete v zime, nešetrite na ubytku. Nájdite si nejaké komfortné ubytovanie s dobrým kúrením. 🙂

La conclusión alebo zrhnutie

Čo povedať na záver? Možno je 1 rok málo na komplexné hodnotenie správnosti rozhodnutia presťahovať sa do Španielska. Posúdiť to celkovo a objektívne budeme zrejme vedieť až na konci života. Ale myslím, výhoda nás ľudí v porovnaní napríklad so stromami je v tom, že sme mobilní. Nemusíme žiť celý život na tom istom mieste. Nemusíme si vybrať finálnu destináciu, finálnu kariéru či finálny dom v dvasiatke alebo tridsiatke. Môžme byť flexibilní a skúšať rôzne veci, meniť rozhodnutia, ak sa niektoré ukážu ako nesprávne. Pozor, nemyslím tým to, že netreba nad vecami premýšľať strategicky, alebo že sa treba vrhať sa bezhlavo a radikálne do prvej veci ktorá vás napadne.

Ale tak, ako sa meníme, dospievame a dozrievame my, sa menia aj naše preferencie, potreby, túžby. A nebola by škoda žiť celý život na jednom mieste, v tej istej obci či meste?

Ja som napríklad vždy túžila žiť pri mori na malebnom mieste a teraz to mám, teším sa z toho a vážim si to každý deň. A uvidíme čo prinesie budúcnosť. Ak máte tiež nejaký svoj sen, najlepší čas začať na ňom pracovať bol pred troma rokmi. Ten druhý najlepší čas je teraz. Pôjdete do toho? 🙂

Ak sa vám tento článok páčil a láka vás Španielsko, jeho kultúra a gastronómia, možno by sa vám hodily tieto cestovateľské ťaháky zadarmo.