Máte nainštalovanú aplikáciu Spotify?  Ak náhodou ešte nie, okrem toho, že cez ňu môžete počúvať hudbu, sa stane vaším dobrým priateľom aj pri učení sa španielčiny. Podcasty v španielčine môžete počúvať úplne zadarmo, stačí si do smartfónu a/alebo počítača stiahnuť appku a pustiť sa do toho. A ak vám vadia reklamy, za pár eur mesačne sa ich ľahko zbavíte. Ja podcasty najčastejšie využívam pri dlhých prechádzkach a je to jedna z príjemných malých závislostí, ktorá vám nielen zlepší náladu, ale aj pomôže pri štúdiu cudzieho jazyka. Dnes mám pre vás niekoľko tipov na super podcasty v španielčine pre začiatočníkov i pokročilých. Verím, že ak ich raz začnete počúvať, stanú sa vašim pravidelným spoločníkom.

Coffee Break Spanish (A1+)

Je to podcast pre študentov, ktorí sa ešte len začínajú španielčinu učiť. Nahrávky sú vhodné pre ľudí, ktorí majú aspoň minimálne základy španielčiny, vedia porozumieť jednoduchým vetám a časovať slovesá. Nájdete v nich praktické témy súvisiace s cestovaním, nakupovaním a kultúrou, ako aj stručné vysvetlenie gramatiky v angličtine.

Begginer spanish with Spanish Obsessed (A1+)

Kolumbijčanka Liz a Angličan Rob vás prevedú krátkymi konverzáciami na rôzne témy a naučíte sa jednoduché užitočné frázy. Výhodou je, že začiatočnícke podcasty obsahujú vždy krátky dialóg a po ňom nasleduje vysvetlenie (v angličtine). Liz a Rob nahrávne podcasty pre rôzne úrovne, už od tej začiatočníckej.

Hoy hablamos (A2+)

Názov tohto podcastu znamená “Dnes rozprávame”. Ide o podcast vhodný pre študentov od úrovne A2-B1 a medzi mojimi študentami je veľmi obľúbený. Autori podcastu si dávajú veľmi záležať na výbere pútavých tém a na kvalitnom spracovaní. Jednotlivé diely podcastov sú rozdelené tematicky: či už ide o komentovanie aktuálneho diania vo svete, preberajú trendy, sociálne siete. Občas všetko prestriedajú s gramatikou či vysvetleniami slangových výrazov.

Charlas hispanas: Aprende español (A2+)

Tematicky aj štýlovo ide podcast veľmi podobný Hoy hablamos, ale vedú ho nadšenci z Latinskej Ameriky, vďaka čomu môžete počúvať rôzne akcenty. Je vhodný od úrovne A2-B1.

Español automático (A2+)

Podcast vedie polyglotka Karo Martínez a zaoberá sa témami ako stvorenými pre jazykových nadšencov. Hovorí napríklad o tom, ako sa učiť jazyky efektívne, predstavuje zábavné aj užitočné hovorové frázy v španielčine a vysvetľuje, ako ich správne používať. Bonusom je, že si viete pozrieť aj transkripciu jednotlivých podcastov, takže ak nezachytíte nejaké slovíčko, nevadí, ľahko si ho spätne vyhľadáte. Vhodné pre študentov od úrovne A2-B1.

Mujer soltera (B1+)

Autorka tohto podcastu je slobodná žena, ktorá rozpráva o rôznych aspektoch života z pohľadu nezadanej mladej ženy, otvorenej voči nadväzovaniu nových známostí. Jej monológy znejú, akoby ste počúvali audioknihu. Sú citlivé, prirodzené, zábavné. Má príjemný hlas a jej prejav je pomalý a zrozumiteľný. Vhodné pre študentov, ktorí už dosiahli úroveň B1.

El bueno, la mala, el feo (B1+)

Trio priateľov (ako sami seba nazývajú: dobrý, zlá a škaredý) sa zaoberá rôznymi témami. Trojica preberá vzťahy medzi mužmi a ženami, ale aj aktuálne spoločenské témy. Autori rozprávajú rýchlo, neraz sa prekrikujú, takže tento podcast si užijete, ak máte aspoň úroveň B1-B2 a už ste si v španielčine niečo napočúvali.

Demasiado cine (B1+)

Na záver niečo pre milovníkov kina. Ak vás zaujímajú seriály, filmy, kino, herci a všetko spojené s filmovým priemyslom, tento podcast budete milovať. Dozviete sa o novinkách v kinách a mnoho ďalšieho. Sú vhodné pre úroveň B1-B2 a vyššiu.

PS: V tomto článku nájdete ďalšie tipy na podcasty v španielčine.

PS 2: Pozrite si moje najnovšie tipy na seriály v španielčine.