Individuálne kurzy španielčiny, angličtiny, taliančiny či iných jazykovsa stávajú každým rokom populárnejšími. Čoraz viac ľudí ich začína uprednostňovať pred skupinovými kurzami. Ako si však vybrať dobrého lektora, keď je ich toľko a v rôznych cenových kategóriách? Je lepšie dohodnúť si individuálne hodiny cez jazykovku, alebo radšej osloviť lektora priamo? Ako sa zorientovať v cenách? Oplatí sa zadať inzerát na doučma.sk a čakať na ponuky, alebo osloviť priamo lektorov, ktorí vám niečím rezonujú? Rada vám pomôžem tieto dilemy rozlúsknuť, na základe mojich skúseností jazykovej lektorky a zároveň aj z pozície mentorky, ktorá aktívne pôsobí v komunite lektorov.

1. Majte predstavu o tom, čo chcete.

Predtým, než si začnete hľadať súkromné lekcie cudzieho jazyka, premyslite si, ako si výuku predstavujete. Koľko času týždenne ste ochotní venovať učeniu? Ako dlho ste schopní sústrediť sa? Možno preferujete tradičné metódy, ako napríklad čítanie, vysvetlenie gramatiky a vypracovávanie cvičení z učebnice, a možno ste otvorení inovatívnym metódam a väčšiu radosť by vám urobili dynamické hodiny, práca s videami a podcastami. Na akú úroveň by ste sa radi dostali? Keď budete mať predstavu o tom, čo chcete, prezrite si stránky ako Douč maKvalitné doučovanie či Doučovanie-vzdelávanie, kde sa súkromní lektori združujú. Na týchto stránkach môžete buď zadať vlastný inzerát, alebo rovno napísať súkromnú správu lektorovi, ktorého profil vás zaujal.

2. Oslovte lektora priamo.

Ak ste študent a na Doučma zadáte inzerát, už v priebehu pár hodín budete mať niekoľko ponúk. Vaša mailová schránka sa však bude plniť naďalej a v nasledujúcich dňoch budete doslova zaspamovaný upozorneniami na nové správy od lektorov. Na prvý pohľad to znie dobre, no väčšina ponúk od lektorov bude o tom istom a po piatej správe už ani nebudete vnímať jej obsah. Môže to viesť k náhodnému výberu, ktorý sa v konečnom dôsledku nemusí ukázať ako správny. Zo skúseností viem, že oplatí venovať chvíľu vášho času prieskumu trhu a osloviť 2-3 lektorov, ktorí sú vám najsympatickejší.

3. Stavte na autentickosť.

Lektor vám musí “sadnúť”. Budete spolu tráviť hodinu či viac do týždňa, takže jeho energia s vami musí rezonovať. Ak si chcete nájsť dobrého jazykového lektora, prvým dobrým znamením je kvalitne vyplnený profil, v ktorom nájdete všetky dôležité informácie – spôsobe výučby, cena lekcií, spôsob platby, osobné info, referencie bývalých študentov. Veľa vám napovie aj rýchlosť a štýl komunikácie. Veľa lektorov poskytuje prvú nezáväznú hodinu, na ktorej si môžete vyskúšať, ako to prebieha a rozhodnúť sa, či s lektorom chcete mávať hodiny pravidelne. Ja si s mojimi študentami vždy na začiatku spolupráce dám úvodnú hodinu, ktorá je platená, ale nezáväzná a môžeme si na nej vyskúšať, či si sedíme, či študentovi môj spôsob lekcií vyhovuje.

4. Komunikácia je základ. 

Máte jasnú predstavu o tom, aké lekcie by ste chceli? Neváhajte to povedať! 🙂 Lektorovi aj sebe veľmi ušetríte čas, ak budete jasne komunikovať svoje želania a predstavy. Ak by ste si radšej nechali poradiť a uprednostňujete nechať sa viesť, taktiež to pokojne povedzte. Dobrý lektor, hoci vám nevie čítať myšlienky, je otvorený debate a rád vám pripraví  lekcie na mieru. Ja s mojimi študentami už prvej hodiny otvorene komunikujem o stratégii lekcií, zhovárame sa o študentovej vízii a stanovujeme si celkové aj čiastkové ciele. Je to praktické a zábavné, pretože tak sa moji študáci môžu tešiť z každého kroku vpred a sami vidia svoj úžasný progres. Keď  už kontaktujete lektora, ktorý sa vám pozdáva, nebojte sa ho spýtať na čokoľvek, čo vás zaujíma. My lektori máme veľmi radi otvorených a zvedavých študentov.

Lekcie 1:1 sú o rovnocennom partnerstve a dôvere.

5. Pozor na vždy dostupných lektorov.

Dávajte si pozor na lektorov, ktorí svoje služby v skupinách a na doučovateľských portáloch propagujú príliš často. Ak je lektor neustále dostupný a flexibilný, znamená to, že pravdepodobne nemá veľa študentov, čo môže svedčiť aj o jeho (ne)kvalite. Pre ilustráciu zdieľam screenshot z inzerátu jednej lektorky, ktorá svoje služby v skupinách na FB ponúka takmer každý deň. Nedávno jedna študentka zdieľala svoju skúsenosť s touto lektorkou a názor si môžete vytvoriť sami. Mená som zakryla pre zachovanie súkromia.

6. Nízke ceny = varovný signál.

Je prirodzené, že ako študent zohľadňujete pri výbere lektora aj cenu. Na doučovateľských portáloch nájdete ponuky už od 10-15 eur za súkromnú hodinu. Pozor na to. Ak totiž lektor ponúka lacné hodiny, znamená to, že na to, aby sa uživil, potrebuje odučiť veľký počet lekcií denne a mať veľa študentov. Logicky to znamená, že mu na 1 študenta ostáva málo energie a neostáva mu čas na kvalitnú prípravu či individuálny prístup. Lektor je v časovom a finančnom strese a to sa, žiaľ, odrazí na kvalite výučby a na celkovej úrovni spolupráce.

Platí to aj opačne. Lektori, ktorí majú nastavené vyššie ceny, si môžu dovoliť prijať menší počet klientov a tvoriť im kurzy kvalitne a individuálne. Takíto lektori poskytujú komplexnejšie služby doslova šité na mieru. Vďaka adekvátnej cene si môžu dovoliť mať menší počet spoluprác, pričom každému svojmu študentovi môžu venovať dostatok času a ostáva im čas a energia na vymýšľanie kreatívnych a zábavných aktivít, z ktorých napokon benefitujete VY – študent. 🙂

V tomto bode by bolo ešte dobré zmieniť jednu vec. Zárobok lektora sa nepočíta vzorcom: cena lekcie x 40 lekcií týždenne x počet dní v mesiaci. Ak by to tak bolo, znamenalo by to, že lektor odučí 8 lekcií denne. To je 8 hodín priamej práce s klientami a ešte v tom nemáme logické prestávky medzi lekciami, administratívu, čas strávený prípravou na lekciu, marketing, vzdelávanie a mnohé ďalšie položky. Ak vás táto téma zaujímala bližšie, sledujte môj blog naďalej. V blízkej dobe chystám viac osvetových článkov o zákulisí života súkromnej lektorky. 🙂

7. Dajte na referencie. 

Ak máte vo vašom okolí človeka, ktorý absolvoval súkromné jazykové lekcie, spýtajte sa ho, či bol s daným lektorom spokojný a prípadne si vypýtajte kontakt. Osobné odporúčanie sú tou najistejšou cestou k spokojnosti. Pokiaľ nemáte túto možnosť, vždy je praktické prečítať si skúsenosti iných študentov, ktorých lektor učil. Ak by ste chceli vidieť referencie mojich študentov, ktorých som učila španielčinu, kliknite sem. :-)

8. Zábava je dôležitá. 

Nech je už dôvod pre štúdium cudzieho jazyka akýkoľvek, súkromné lekcie by vás mali baviť a mali by byť pre vás prínosom. Každá hodina by vás mala vnútorne obohatiť. Aj lektor je len človek a môže mať deň blbec, napriek tomu by mal byť celý čas hodiny plnohodnotne využitý. 🙂