Keď sa ma študenti pýtajú, ako v Španielsku nespadnúť do turistickej reštauračnej pasce, vždy odpovedám jednoduchou radou. Ak sa budete držať základných pravidiel: “žije to tam” a medzi hosťami sú miestni, šanca natrafiť na zlý podnik je minimálna.

Fun fact – Španielsko je krajina s najväčším počtom gastroprevádzok na svete (na každých 175 obyvateľov Španielska pripadá jeden podnik!). Schválne, aj vy máte dojem, že takmer každá ulica v španielskych mestách je plná gastroprevádzok? Tak teraz už viete prečo. Hotelierstvo zamestnáva 1,7 milióna ľudí a tvorí takmer 5% HDP krajiny.

Tradičné podniky

Tenerife je plné barov, cafeterii a tradičných reštaurácií guachinches. Nebudem vám písať o reťazcových reštauráciách a irish pubs na Costa Adeje. Tento typ podnikov veru nie je môj štýl… Chcem vám ukázať autentické miesta, kde jedávajú Španieli. Myslím tým miesta, kde si zaľúbenci dávajú rande, miesta, kde kolegovia počas pauzy klebetia pri káve, miesta, kde po večeroch dôchodkyne debatujú pri pohári vína.

Tu je zopár mojich obľúbených tradičných kaviarní, barov a reštaurácií:

  • Cafeteria Bar Santi (Ctra. Vieja, 14, 38390 Santa Úrsula)
  • Cafetería Avenida (Av. Inmaculada Concepción, 20, 38360 El Sauzal)
  • Restaurante Caldoso (C. Acaimo, 7, 38400 Puerto de la Cruz)
  • El chile verde (Carr. Provincial, 191, local 6, 38390 Sta Úrsula)
  • La casa del Panadero Cuisine (C. la Hoya, 23B, 38400 Puerto de la Cruz)
  • Arepera La Carajita (Ctra. Cooperativa, 11, 38400 Puerto de la Cruz)
  • La Cofradía de Pescadores (C. Las Lonjas, 5, 38400 Puerto de la Cruz)
  • Casa Churro (C. San Agustín, 25, 38201 San Cristóbal de La Laguna)
  • Restaurante la Pandorga (C. Bartolomé Belza, 4, 38120 San Andrés)
  • El Rincón de Tintín (Local 5, Plaza de la Concepción, 7, 38201 San Cristóbal de La Laguna)
  • Bar Benidorm (Plaza del Dr. Olivera, 6, 38202 San Cristóbal de La Laguna)
  • Restaurante Cafetería Tito (Ctra Gral a Las Cañadas Vilaflor Nº 43, 38613 Vilaflor)
  • Bar restaurante Estrella del mar (Calle Dique, 22, 38120 San Andrés)
  • Tasca la Carambola (C. las Macetas, 8, 38360 El Sauzal)
  • Mary Barraquitos (Calle Dique, 10, 38120 San Andrés)
  • Ágora Café bar (Carr. España, 14, 38390 Santa Úrsula)
  • Tasquita Lucas (Av. Pedro Schwartz, 13, 38120 San Andrés)

Nech vás neprekvapí, že zvonka tieto tradičné podniky vyzerajú neelegantne, niekedy dokonca trochu ošarpane. Pokiaľ ste zvyknutí na voňavé dizajnové gastroprevádzky veľkých európskych miest, na Tenerife budete sklamaní. Tinerfeños (tenerifčania) interiérový dizajn neriešia (aspoň nie v takom zmysle, ako si ho predstaví bežný Bratislavčan či Pražák). Väčšina podnikov vyzerá podobne – kovové stoly a stoličky, terasa so slnečníkmi s logom značky nápoja, nahrubo omietnuté steny, nesystematické dekorácie. Nech vás neprekvapí dizajn menu ako z roku 1995 či jedálny lístok v plastovom obale, neobratne preložený do angličtiny či nemčiny. 🙂

Pokiaľ však tradičným podnikom dáte šancu, neoľutujete. Dá sa v nich najesť dobre a za príjemné ceny. Pre príklad, café con leche stojí 1-1,20 eur, bocadillo de jamón serrano y queso 2-3 eurá, paella 12-15 eur na osobu. Ako bonus si môžete pokecať s čašníkom, ktorý bude rád, že ako cudzinec hovoríte po španielsky.

V tradičných baroch-cafeteriach si môžete objednať bocadillos, sándwiches, tortillas či churros con chocolate. Nie je to vyslovene zdravé vegan jedlo, ale z času na čas, prečo nie? 🙂 Z nápojov zumo de naranja, café, refrescos,…

Lokálne reštaurácie ponúkajú pescado (rybu), croquetas (krokety), ensaladilla rusa (niečo ako náš vianočný majonézový šalát), papas arrugadas (malé zemiaky varené v šupke, hojne posypané soľou a podávané s dvoma salsami – mojo rojo y mojo verde). Keď budete na Kanárskych ostrovoch, ochutnajte typickú kávu barraquito (cortado s likérom a “salkom”) alebo pivo Dorada, ktoré sa vyrába priamo na Tenerife a v logu má pico de Teide.

Tradičné podniky sú fajn… ale kam za výnimočným gastrozážitkom? Čítajte ďalej. 🙂

Ak túžite po niečom tradičnom, ale zároveň výnimočnom, mám pre vás 2 tipy. V porovnaní s locales tradicionales sú drahšie, ale ich návšteva je skvelým zážitkom, ktorý, podľa mňa, stojí za tú cenu.

Casa del Vino de Tenerife

Prvým tipom je Casa del vino (C. San Simón, nº 49, 38360 El Sauzal). Je to rozsiahly areál, na začiatku ktorého nájdete múzeum vinohradníctva, v ktorom sa môžete dozvedieť zaujímavosti o histórii pestovania viniča na ostrove, vplyve vulkanickej pôdy na chuť vína a tak ďalej. V areáli sa okrem múzea a reštaurácie nachádza aj vinica, malá botanická záhrada, kaplnka, obchodík a sála, v ktorej sa organizujú degustácie vín. Toto miesto sa stalo naším obľúbeným a navštívili sme ho niekoľkokrát. Je to pokojné miesto, s nádychom výnimočnosti, ale rozhodne nie snobské. Môžete si sem prísť len tak posedieť pri káve, dať si degustáciu vín a syrov, alebo prísť na pohodlný brunch, obed či večeru. My sme tu poochutnávali veľa jedál a je ťažké vybrať to naj. Všetko bolo super. Určite si tu nájdete to svoje. Ako sa vraví, treba zažiť. 🙂

Terrazas de Sauzal

Mojím druhým tipom sú Terrazas de Sauzal (Pasaje, C. Sierva de Dios, 9, 38360 El Sauzal). Ako už napovedá názov, ide o reštauráciu s terasovitým usporiadaním rozprestierajúcu sa v mestečku Sauzal. Každá z terás má trochu iný charakter: jedna slúži ako bar, kde si môžete vychutnať kokteil, o poschodie nižšie nájdete posedenie pri bazéne, nižšie je elegantná časť so stolmi na niekoľkochodové obedy a večere. Motto reštaurácie znie “oáza pre všetky zmysly” a veru je to tak.

Pri príchode vaše oči poteší pohľad na citlivo zrekonštruovanú hlavnú budovu, ktorá bola postavená v roku 1601 a bola sídlom vojvodov z Valle del Salazar. Keď vás obsluha v bielych rukavičkách usadí za váš stôl (odporúčam urobiť si rezerváciu), naskytnú sa vám dychberúce výhľady na Teide a záliv mesta Puerto de la Cruz. Čo sa týka jedla, rovnako ako v Casa del Vino, aj sem môžete prísť na brunch, obed, koktail, či neskorú večeru.

Menu je sezónne a citlivo spája kanárske produkty s medzinárodnými vplyvmi. My sme tu boli na večeru a dali sme si všetky chody, ktoré sa len dali ochutnať. Vďaka (malej :-)) veľkosti porcií zvládnete entrante, primer plato, segundo plato aj postre. Keď tu budete, vyskúšajte biele víno Gran Tehyda. Má netradičnú, veľmi bledú farbu a jemnú, slnečno-vulkanickú arómu. To nie je oficiálny popis, ale popis môjho senzorického vnímania. Mimochodom, Terrazas boli v roku 2020 a 2021 zaradené do Michelin guide, takže uspokojí aj veľmi náročných gurmánov 🙂

Ak by vás zaujímali ďalšie tipy, na mojom blogu som už písala o gastrotipoch v Andalúzii a moja študentka Rebi sa vo svojej rozsiahlej reportáži venovala Valencii a Madridu.