Olas de calor (letné horúčavy, doslova “vlny tepla”) v Španielsku už pár dní ukazujú svoju silu. Po rozprávkovej jari s príjemnými, tak akurátnymi teplotami, to bol trochu šok, ale nič, čo by sme nepoznali. Včera som pri zaspávaní premýšľala, prečo ľuďom teplo tak vadí.

Samozrejme, sú osoby so zdravotnými problémami či prácou v exteriéri, ale ruku na srdce – väčšina z nás je zvyknutá žiť v dokonalom, až neprirodzenom komforte. V zime mať okno na vetračku a termostat nastavený na teplotu, aby sa dalo doma chodiť v tričku a bosí. V lete naopak – dokonale vychladený klimatizovaný priestor, akoby sme boli zhýčkané muzeálne exponáty. Do toho istota silného prúdu vody zo sprchy kedykoľvek sa nám zažiada. Ale naozaj máme istotu, že tento komfort budeme mať navždy? A čo budeme robiť o pár rokov, keď už teraz nás vykoľají pár horúcich dní?

Práve dni ako dnešný ma o tom nútia premýšľať viac. Verím, že adaptabilidad (prispôsobivosť) je kľúčom k pohodovejšiemu zvládaniu akýchkoľvek zmien, aj tých klimatických. Poviem vám úprimne, ja si aire acondicionado (klimatizáciu) zapínam len pri práci, keď potrebujem, aby môj mozog fungoval a aby mi technika nerobila zvuky ako raketa chystajúca sa vzlietnuť. Inak sa snažím privykať telo na teplo. V oblasti Valencie máme v podstate od mája do septembra LETO a teploty nad 30 stupňov sú bežné. Mne toto počasie vyhovuje oveľa viac ako zima, ale niekedy si veru tiež poviem, že čo je veľa, to je veľa. Hehe 🙂

Rady a odporúčania, s ktorými si užijete leto naplno

Keď teplomer vystúpi nad 30 stupňov, zovšadiaľ sa valia rady, ako treba ísť k vode, jesť šaláty, piť veľa vody a chrániť sa pred slnkom. To je všetko krásne, ale čo v prípade, že potrebujete normálne pracovať a podávať výkon? Zazdieľam s vami zopár mojich trikov a grifov, ktoré využívam a ktoré vám možno padnú toto leto na úžitok. 

La menta 

Mäta má schopnosť ochladzovať organizmus zvnútra. Mätový čaj je potom doslova biohacking a navyše skvele chutí. Ja ho pijem vlažný v priebehu celého dňa a okrem neho mám vždy po ruke karafu s vodou. Sú aj zdroje, ktoré na to idú opačne a práveže navrhnujú v lete vybíjať klin klinom a dať si chilli. Vraj keď horíte zvnútra, tak vonkajšia teplota sa vám zdá ok. V každom prípade, čo sa týka stravy, tak v lete je zrejme každému prirodzenejšie uprednostniť ľahšie jedlá.

El lino

Moja druhá rada sa týka oblečenia a najmä to, z akého materiálu je vyrobené. Vyhýbajte sa čomukoľvek umelému – polyester a podobné materiály spôsobia, že sa budete cítiť ako v igelitovom vreci. Môj favorit je ľan. Ľan je dokonalý materiál v celej svojej pokrčenosti. Ja v lete žijem v bavlnených tielkach a voľnej ľanovej košeli.

Sombra, sombrilla y sombrero

Tieň, slnečník a klobúk sú moji najlepší priatelia, spolu s krémom s vysokým UV faktorom. Ak si chcete užiť leto naplno a vzdraví, myslite na to, že slnko je skvelé, nesmierne príjemné a dodáva nám energiu, ale je veľmi dôležité brať ho s rešpektom. Je mi veľmi ľúto, keď vidím ľudí, ako si nevážia svoje zdravie a doslova sa opekajú na slnku, len kvôli akémusi ideálu snedej pleti. Nie som fanúšik absolútneho vyhýbania sa slnku, ale nikdy sa cielene neopaľujem. Verím, že sa to vyplatí zdravou pleťou.

La tranquilidad. Sin prisas.

Veľmi dôležitou radou, ak si chcete leto užiť, je byť v kľude a bez náhlenia. Naplánovať si denné aktivity podľa toho, aké má byť počasie. Nerobiť hlúpe veci, ako napríklad športovať na pravé poludnie alebo chodiť celý po po rozhorúčenom meste bez pauzy na siestu. Španielske či talianske otváracie hodiny nie sú len tak pre srandu, ale dať sa poobede do kľudu má svoj zmysel. A verím, že nielen v týchto krajinách, ale pokojne aj na Slovensku. Ak máte možnosť dať si krátku pauzu poobede a na chvíľu si zdriemnuť, choďte do toho.

Pero lo más importante: Respetar el clima.

Mojím posledným a najdôležitejším odporúčaním, ako prežiť letné horúčavy, je ješpektovať klímu a prijať ju. Viem, že každý organizmus znáša veci inak, ale úprimne, ja mám skúsenosť, že čím viac som v kľude, tým mi je lepšie. Verím, že to platí aj opačne – čím viac sa sústredíte na diskomfort či nepríjemné pocity, tým viac ich cítite. Napokon mi ostáva povedať už len jedno: Tešte sa z toho, že je teplo, pretože teplo bude, aj keď sa nebudete tešiť. A spríjemnite si letné dni týmto španielskym playlistom.