Milí moji! Je mi cťou priniesť vám tento výnimočný článok. Moja študentka Zuz a jej priateľ Ondro, ktorých na sociálnych sieťach nájdete ako @randesosvetom, spolu už tri roky chodia po svete a zbierajú zážitky. Pri cestovaní sa snažia spoznať krajinu čo najautentickejšie. Ochutnávajú lokálne jedlá, bývajú medzi domácimi a vyhýbajú sa turistickým pasciam. V Španielsku, konkrétne v Granade, spolu strávili jeden rok. V tomto článku sa s Vami podelia so svojimi skúsenosťami a úžasnými tipmi.

Zuz a Ondro z @randesosvetom

Prečo Granada?

Do Španielska sme sa rozhodli presťahovať kvôli Zuzkinmu štúdiu v rámci programu Erasmus. Naším prvotným plánom bola prímorská destinácia, ale Zuz sa zhodovali predmety len v Granade, takže sme nemali na výber. Nakoniec sme sa do Granady absolútne zamilovali a stala sa našim najobľúbenejším španielskym mestom. Je to historické, multikultúrne mesto s množstvom pamiatok, ktoré sa nachádza pod najvyšším španielskym pevninským pohorím Sierra Nevada. Za hodinu sa dostanete ako k moru, tak aj do hôr. Inak je to typické španielske mesto plné kaviarničiek, kde ľudia poctivo dodržujú siestu a poobede zatvárajú svoje podniky, sú veľmi milí a priateľskí.

Láska ku Granade ide cez žalúdok

Čo však robí Granadu výnimočnou? Granada ako jediné španielske mesto ponúka veľkú porciu tapas k nápoju úplne zadarmo. Áno, misku olív alebo orieškov dostanete aj v iných mestách. V Granade sa však bavíme o porcii, z ktorej sa aj reálne najete. Keď sem raz zavítate, určite navštívte jeden z našich obľúbených tapas barov, napríklad Taberna Andaluza, Bar Establo, Native a Mesón la Rumba. Pochopíte, o čom rozprávame. 

Andalúzia, najkrajšia oblasť Španielska

Granada sa nachádza v srdci Andalúzie, autonómneho spoločenstva na juhu Španielska. Za ten rok sme navštívili veľa miest Andalúzie a podľa nás je to najzaujímavejšia oblasť Španielska. Objavili sme krásne pláže pri meste Nerja, prešli sa po najkrajšom námestí Európy v Seville, ale aj nachodili mnoho kilometrov pod úpätím pohoria Sierra Nevada v kaňone Los Cahorros.

Ľudia v tejto španielskej oblasti sú veľmi milí, vždy usmiati a zhovorčiví. Aj to je jeden z dôvodov prečo sme si Španielsko zamilovali a dokázali sme sa tu veľmi rýchlo aklimatizovať. 

Na dobrý život v Španielsku sa ľahko zvyká

Celkovo sa na život v Španielsku dá ľahko zvyknúť. Nikto sa nikam neponáhľa, je tu príjemne teplé počasie, ceny potravín sú relatívne nízke a jedlo chutné. Tiež nám vyhovujú neskoré východy slnka a dlhé dni. Ďalšou výhodou života v Španielsku sú vnútroštátne lety. Napríklad letenka na Kanárske ostrovy, ktoré sme počas nášho pobytu v Španielsku navštívili niekoľkokrát, je mnohonásobne nižšia ako z našich stredoeurópskych končín. Konkrétne sme sa boli pozrieť na Lanzarote, Tenerife a Gran Canarii. Ťažko si vybrať favorita, pretože každý z nich má niečo do seba. Asi 25 % plochy na Lanzarote pokrýva láva, na Tenerife sa nachádza najvyšší španielsky vrch a na Gran Canarii sú najkrajšie pláže. 

Próxima parada: Gran Canaria

Keďže sme ako sťahovavé vtáky, čo idú vždy za teplom, Gran Canaria sa od septembra stane našim novým domovom. Pravdepodobne to bude len na jeden rok, pretože Zuz sem ide študovať na univerzitu. Zaujímavosťou je, že v Španielsku sa prvý stupeň (grado) študuje 4 roky a druhý stupeň (master) len 1 rok. Takže ak si chcete skrátiť študentské roky, vyštudujte prvý stupeň na Slovensku a druhý v Španielsku. Namiesto 5 rokov štúdia, budete mať len 4 roky. A to se vyplatí.  

Zuz a Ondro dlho neobsedia. Pri svojich cestách navštevujú pomerne veľa krajín, spoznávajú rôzne kultúry, ochutnávajú rozličné jedlá. Zažili napríklad šnorchlovanie okolo koralov v Červenom mori, mesiac bývali medzi domácimi v Nepále, stáli zoči-voči tigrom v hlbokej nepálskej džungli, alebo spolu zdolali pereje divokej rieky Soča v Slovinsku. Doteraz navštívili okolo 20 krajín a kopu rôznych ostrovov. Zažívajú kopu úsmevných, ale aj stresových situácií. Ak by Vás zaujímali aj ich ďalšie zážitky z iných kútov sveta, tak ich sledujte na Instagrame @randesosvetom, TikToku alebo na ich blogu