Masca

Tenerife – osudový ostrov?

Spomínam si na to, akoby to bolo včera, no v skutočnosti sa tento príbeh stal už dávnejšie. Mala som na sebe biele rozviate šaty, vo vlasoch kvety a vzduch voňal ako tráva po letnom daždi. Tancovala som s M., ktorý bol špeciálne elegantný a v pozadí hrala pieseň Tenerife sea od Eda Sheerana. Vtedy som ešte nevedela, že onedlho na ostrove Tenerife strávime mesiac ako digitálni nomádi a že v blízkej dobe sa na Kanárske ostrovy dvakrát vrátime. Kedysi som si myslela, že chodiť viackrát na to isté miesto je strata času, keď je na svete toľko nádherných miest hodných objavenia, všakže? Stále vo mne horí zvedavosť a túžba po poznávaní nového, ale Tenerife je láska a preto v tomto prípade rada vstúpim viackrát, mnohokrát, do tej istej rieky.

Vistas al oceáno.


Ubytovanie, rutina digitálnych nomádov a tipy na výlety

Pri našej prvej ceste sme si prenajali apartmán s výhľadom na oceán. Naše ubytovanie bolo v modernom komplexe s bazénom, ktorý sa nachádzal v severnej, pokojnej časti ostrova. Naše dni cez pracovný týždeň prebiehali podobne ako doma – raňajky, práca cez počítač, šport, obed, káva a opäť práca. Ale cez víkendy sme sa menili na objaviteľov a na našom prenajatom bielom autíčku sme postupne prebrázdili celý ostrov. Pláže s čiernym i dovezeným saharským pieskom. Túry po horách, Teide, ktorého okolie vyzerá ako Mars. Je fascinujúce, čo dokáže vytvoriť príroda. Keď sme počas túry zastali, všade bolo také ticho, že si človek počul vlastný pulz. Ak milujete turistiku, bude sa vám páčiť aj národný park Corona Forestal či pohorie Anaga. Alebo zabicyklujte na Punta de Teno či strávte popoludnie prechádzkou v najkrajšom voňavom mestečku San Cristobal de La Laguna,… A mnoho ďalšieho.


Masca, tajuplná dedinka v horách

Ak vás lákajú tajuplné miestečká, nevynechajte malebnú dedinku Masca. Je veľmi dôležité prísť skoro ráno, pretože už okolo jedenástej hodiny môže byť parkovanie nezdolateľnou výzvou. My sme do dedinky prišli okolo 8:00 (z domu sme vychádzali o hodinu skôr), bolo po daždi, nad Mascou sa ešte vznášal opar a sedeli sme na teraske v jednej z nemnohých kaviarní priamo na útese. Každý v ruke kávu, padali na nás kvapky a bola mi trochu zima, ale asi hodinu sme si užívali celé pueblecito iba pre seba. Ten moment bol jedným z najšťastnejších v mojom živote. 

El Teide.

Tenerife na Vianoce

Naša druhá cesta na Tenerife bola dovolenka v decembri 2019, tesne pred Vianocami. Neviem, či som to už tu na blogu niekedy spomínala, ale Vianoce u mňa nepatria medzi najšťastnejšie sviatky. Ruch, prehnaná konzumácia jedla, materializmus a naháňanie sa za prchavými pôžitkami mi nie je blízke. Pre mňa je to najvzácnejšie čas, rozhovory a prítomnosť milovaných ľudí. A veru že sme si to vychutnali. Takú pohodu, ako na Tenerife v decembri, som počas adventu nikdy predtým nezažila. Síce bez stromčeka a svetielok, ale zato s nohami v piesku a spáleným nosom.

Ak by ste radi zažili niečo podobné, skúste naše “Španielske zážitky”.


Pre mňa je toto definíciou raja: Vstávanie pred úsvitom, beh po pláži, na záver šprint a nejaká joga alebo naťahovačky. Možno mierny gýčik v podobe východu slnka a ružových oblakov, záver športovej seánsy môže byť spestrený pohľadom na miestne mačičky, ktoré sa vyhrievajú na skalách. Následne káva a chrumkavé bocadillos v preplnenom hlučnom bare, kde sme s M. boli jediní cudzinci. Spoločné mudrovačky o všeličom, také tie uvoľnené rozhovory, keď viete, že vašou jedinou starosťou je vybrať si, na akej terase sa najete a či pôjdete na výlet na mirador alebo radšej na túru. A potom už len ponorenie sa do dobrej knihy na pláži, ktoré sa priebežne strieda s ponorením sa do studeného priezračného mora. Jeden deň sme dokonca šli na výlet malou jachtou a videli sme veľryby a malé delfíny, ktoré šantili pri prove našej lode. Och, vzácny život a vzácne momenty, milujem ich a uchovávam si ich v pamäti. 

Uno de los numerosos miradores.

Pozorovanie hviezd

Jeden večer ma môj M. vzal pozorovať hviezdy. Čím idete vyššie, tým lepšie podmienky budete mať na porozovanie nebeských telies. Národný park je veľký a nemusíte sa báť, že by ste narážali na davy turistov, dobrých ľudí sa všade zmestí a je ľahké nájsť si romantické miesto (okolie Cañadas de Teide a Observatorio Astronómico, Carretera de la Esperanza), kde s vaším milovaným druhým môžete pozorovať prírodu a započúvať sa do absolútneho ticha. Odporúčam vziať si niečo na zahryznutie. Samozrejme, teplé oblečenie a deka sú nutnosťou, pretože budete 1.) v noci, 2.) vo výške 2400 m.n.m. a nechcete predsa vašu astrologickú session ukončiť predčasne kvôli tomu, že sa klepete od zimy. Mimochodom, nebojte sa tmy, naozaj vám nič nehrozí. Medzi zvieratá, ktoré žijú v národnom parku, patria len jelene, srny, žaby, jašteričky a pár druhov vtákov.

Vzácne chvíle v dedinke Masca.

Tenerife počas pandémie

Naša tretia cesta na Tenerife bola cez koronu. Tentokrát to bolo iné. Veľa letov sa v tých mesiacoch zrušilo a presúvalo. A nakoľko podľa pravidiel sme na vstup do Španielska potrebovali mať negatívny PCR test nie starší ako 72 hodín, do poslednej chvíle nebolo isté, či pôjdeme. Napriek tomu, že sme si dávali pozor, človek nikdy nevie. Keď lietadlo pristálo na Aeropuerto Sur, na tvárach pod rúškami nám pohrával úsmev. Napriek všetkým obmedzeniam, ktoré sme rešpektovali, a s rúškami na tvárach, sme si ostrov užili naplno. Španielov môžete vyhnať z barov, ale kaviarensko-barovú kultúru z nich nevyženiete. Takže boli aj bocadillos, aj café con leche, pescado a cerveza. A stačilo prísť na osamelejšiu časť pláže či do hôr, človek poľahky zabudol, že nejaká pandémia existuje. Dovolenku sme, našťastie, prežili v zdraví a stálo to aj za tú karanténu po návrate.

Roques de García.

Boli ste niekedy na Kanárskych ostrovoch? Čo je pre Vás raj?

Ak sa vám páčil článok o Tenerife, možno by sa vám páčil aj môj blog o Madride či článok s tipmi, čo vidieť a robiť v Barcelone.