Valencia je úžasné mesto: je plná histórie, kultúry a jedinečnej architektúry ovplyvnenej maurským štýlom. Je to tretie najväčšie mesto Španielska (po Madride a Barcelone). Väčšinu dní do roka tu svieti slnko a na pláže s bielym pieskom sa ľahko dostanete MHD či bicyklom. V tomto článku s vami budem zdieľať niekoľko lokálnych tipov na miesta, ktoré by ste nemali vynechať pri návšteve Valencie a jej okolia. Ste pripravení zažiť Valenciu autenticky a pohodovo? Ak áno, poďme na to! 🙂

Pohodička a prechádzky v Jardín del Turia

Jednou z najlepších lokalít stojacich za navštívenie je park Turia, ktorý je najväčším mestským parkom v Európe. Nachádza sa v bývalom koryte rieky Turia, ktorá týmto mestom kedysi pretekali. Kvôli častému rozvodňovaniu sa ju v polovici 20. storočia rozhodli presunúť a na jej pôvodnom mieste vznikol tento nádherný park. Má dĺžku takmer 10 kilometrov a rozlohu viac ako 110 hektárov. Ľudia ho využívajú na šport, prechádzky, pikniky… O zábavu majú postarané aj rodiny s deťmi, pretože tu nájdete mnoho pieskovísk a detských ihrísk.

Ponad park vedie veľa mostov pre peších, jedným z najkrajších je Pont de les Flors (Puente de las Flores) a ako už napovedá jeho názov, je to most ozdobený nádhernými rozkvitnutými kvetmi.

Súznenie umenia a vedy v Ciudad de las Artes y Ciencias

Tento komplex moderných budov a múzeí ponúka mnoho zážitkov pre návštevníkov všetkých vekových kategórií. Ak máte radi modernú architektúru, určite sa oplatí navštíviť toto miesto. Môžete si kúpiť vstupenky do L’Oceanogràfic, jedného z najväčších akvárií v Európe, ktoré okrem iného ponúka vystúpenia delfínov. Odporúčam ho najmä rodinám s deťmi, ale na svoje si prídu aj dospelí. Ak uprednostňujete vedecké témy, navštívte napríklad Múzeum Prírodných vied či vynikajúce planetárium Hemisfèric.

Klasika: Centro Histórico a Mercado Central

V historickom centre Valencie nájdete plno budov s krásnou architektúrou, malými uličikami, kaviarňami, obchodíkmi…  Nachádza sa tu aj historická katedrála a námestie Plaza de la Virgen, na ktorom sa zvyknú konať aj rôzne festivaly a podujatia. Nevynechajte Mercado Central – tradičný trh v centre mesta, kde môžete ochutnať miestne pochutiny, napríklad čerstvé morské plody, prípadne ochutnať miestne víno (napr. DO Utiel-Requena) alebo pivo (napr. Turia = áno, je pomenované podľa tej suchej rieky / aktuálne parku).

Večerný život, jedlo a drinky v štvrti Ruzafa

Táto štvrť je charakteristická svojou bohémskou a modernou atmosférou. Ak chcete zažiť ten správny autentický vibe, choďte sem večer na jedlo a na drink. Ruzafa má mnoho skvelých podnikov, kde si vaše gastronomické srdce určite príde na svoje. Na výber máte okrem tradičnej španielskej kuchyne a tapas aj viacero skvelých mexických či blízkovýchodných reštaurácií. Mimochodom, nezabudnite si pred cestou stiahnuť tieto španielske cestovateľské ťaháčiky ZADARMO, aby ste vedeli, ako si po španielsky objednáte jedlo či nápoj.

Ak máte radi atmosféru typických španielskych trhov, môžete zamieriť na Mercat de Ruzafa, ktorý sa nachádza v peknej budove z 50. rokov. Na trhu nájdete čerstvé ovocie a zeleninu, rôzne španielske pochutiny (jamón serrano, chorizo, syry,…) a mnoho iných produktov. Na trh však určite choďte ráno alebo doobeda. 🙂 

Mimochodom, ak sa chcete dohovoriť v Španielsku a užiť si svoj pobyt naplno, hoďte očkom na môj videokurz Cestovateľská španielčina, v ktorom sa naučíte kvalitné základy španielskej gramatiky a cestovateľskú slovnú zásobu. Svojím tempom a 100% flexibilne.

Romantika v La Albufera 

La Albufera je prírodný park a lagúna nachádzajúca sa asi 10 km južne od centra Valencie. Toto miesto je obľúbené nielen u turistov, ale aj u miestnych obyvateľov.

Všimla som si, že mnoho ľudí žijúcich v centre mesta sem chodieva najmä cez víkendy na pláž či na obed na paellu do niektorej z tradičných reštaurácií v dedinke Perellonet či Palmar. Môžete sa tu nechať previezť na rybárskej lodičke (napríklad pri západe slnka, ceny sa pohybujú okolo 10 eur za osobu) alebo vyskúšať jazdu na bicykli pomedzi ryžové polia. Ak máte radi prírodu a chcete si trošku oddýchnuť od hluku mesta, výlet do La Albufera vám určite ulahodí.

CESTOVATEĽSKÉ ŤAHÁKY DO MOBILU ZADARMO

Majte to najdôležitejšie vždy po ruke a stiahnite si zadarmo do mobilu tieto praktické ťaháky.

ALBUFERA, MIESTO, KDE SA RODÍ RYŽA A PAELLA

Ryžové polia v Albufere majú spolu dokopy 223 kilometrov štvorcových a pestuje sa na nich ten druh ryže, z ktorej sa vyrába paella.

RYBÍ TRH V ŠPANIELSKU: TIPY, TRIKY A SLOVÍČKA

Lonja de pescado je miesto, ktoré sa spravidla nachádza priamo v prístave a uskutočňuje sa tam prvý predaj vylovených rýb a mäkkýšov.