Španielske pobrežie pri Stredozemnom mori sa delí na 3 časti: Costa Brava, Costa Blanca a Costa del Sol. V tomto článku sa budem venovať práve pobrežiu Costa Blanca. Budem s vami zdieľať moje 4 tipy na najkrajšie “tajné” pláže a na mestečká, v ktorých stojí za to ubytovať sa. Chcete zažiť úžasnú prímorskú dovolenku v oblasti Costa Blanca? Čítajte ďalej.

Calas = Malebné zátoky mimo rezortov

Pobrežie Costa Blanca je známe svojimi krásnymi plážami, ktoré sú ideálne na plávanie, slnenie a vodné športy. Väčšina pláží ma jemný bledý piesok, prípadne bledé kamienky. Napokon, Costa Blanca znamená Biele pobrežie.

Poznáte slovo “cala”? V preklade to znamená “zátoka”. Ja mám práve zátoky a maličké pláže (playas pequeñas) najradšej. Bývajú skryté, ďaleko od hotelov a veľkých miest, vďaka čomu majú úžasné čaro. Chodia na ne skôr domáci a nenájdete na nich žiadnych otravných predajcov somarín. Ak máte tiež radi kľudnejšie a romantickejšie miesta, tento článok je pre vás. Prevediem vás po malých zátokách, ktoré sú ďaleko od hluku hotelových rezortov.

Krásne zábery, však? A to v skutočnosti nedokážu ani z polovice zachytiť tú nádheru, voňu, šum mora. Alebo dokonalý pocit, keď sa usalašíte na deku s kávou v termoske. Alebo keď pri potápaní pozorujete podmorský svet, zatiaľ čo slnečné lúče nádherne prenikajú cez hladinu až na dno. K takýmto plážam na Costa Blanca sa musíte doviezť autom a potom ešte kúsok kráčať, ale snaha sa vám vyplatí v podobe priezračnej vody a nádherných scenérii.

Toto sú 4 najkrajšie malé pláže na Costa Blanca:

Malebná Cala Moraig

Táto nádherná pláž sa nachádza pri obci Benitachell (čítaj: Benitačel) a je obľúbená medzi milovníkmi potápania a šnorchlovania. Je z väčšej časti kamienková a má krásnu tyrkysovú vodu. V okolí Cala Moraig (čítaj: Kala Moraiž) môžete objavovať plno malých jaskýň, ku ktorým sa dá priplávať.

Ako funguje parkovanie? Parkovisko je počas dňa (9:00-19:00) platené a miesto si viete rezervovať online, prípadne kúpiť na mieste. Po zaparkovaní ešte kúsok kráčate pešo dole kopcom po uzavretej asfaltovej ceste. Tá vedie až priamo k pláži a kvôli komfortu sem často chodia aj rodiny s malými deťmi. Nenájdete tu žiadne chiringuito (čítaj: čiringito, plážová reštaurácia), preto je fajn priniesť si svoje občerstvenie. Španielov tu často uvidíte s prenosnými chladničkami, kde si prinesú poživeň na celý deň. 🙂 Tento rok (2023) na pláž pribudli aj platené ležadlá a možnosť prenájmu vodných bicyklov, čo, podľa mňa, trochu narušilo divoký kolorit tejto malebnej zátoky. Ale čo sa dá robiť.

Prístup do mora je veľmi príjemný. Nezabudnite si však escarpines (obuv do vody), pretože pláž je kamienková a bez nich by sa vchádzanie do vody nemuselo byť veľmi pohodlné. Prvých pár metrov od brehu je voda nízka a v pohodičke dosiahnete, aj keď nie ste zdatní plavci. Po 5-10 metroch je už voda hlbšia. Veľkou výhodou je, že tu skoro nikdy nebývajú vlny. Chodievame sem často a nepríjemné vlny sme zažili asi len raz.

Tyrkysová Cala Granadella

Pláž Granadella sa nachádza pri meste Jávea (iným názvom Xábia, výslovnosť: Chávea, Šábia) a pre mňa je jednou z najkrajších pláží na Costa Blanca. Má krásnu tyrkysovú zátoku, ktorá je dokonalým miestom na plávanie i potápanie. Pri pláži sa nachádza príjemná kaviareň s ružovo-bielym dizajnom a 2 reštaurácie, v ktorých si môžete vychutnať čerstvé ryby a ďalšie pochúťky z miestnej kuchyne. Mimochodom, ak sa chcete dohovoriť v španielskej reštraurácii, stiahnite si zdarma tieto cestovateľské ťaháčiky do mobilu. Vďaka nim budete mať tie najdôležitejšie slovíčka a frázy vždy poruke. 🙂

Cala Granadella (čítaj: Kala Granadeja) je kamienková, preto tiež odporúčam mať pripravené escarpines (obuv do vody). A, keď tu už budete, určite sa vydajte na malú prieskumnú prechádzk. Na pravej strane sa po schodíkoch môžete dostať na menšiu, “tajnú” časť pláže a na ľavej strane nájdete požičovňu kajakov a vyhliadku.

Čo sa týka parkovania, v letnej sezóne (júl-september) určite vyoplatí prísť čím skôr, odporúčam pred 9:00 Okolo obeda sú už voľné miesta len na serpentínovej ceste, ktorá je hore kopcom a “trošku” sa nachodíte.

Pokojná Cala Sardinera

Táto pláž je ideálnym miestom pre tých, ktorí hľadajú pokojnejšie, menej rušné miesto na relaxáciu. Má kamienky i jemný piesok a najmä nádhernú modrú vodu, v ktorej zaplávať si je blahom pre telo i dušu. V okolí pláže sa nachádza nádherná príroda a rôzne “miradores” (rozhľadne), z ktorých si užijete scénické výhľady na pobrežie. Odporúčam vyhliadku na Cap Prim, výslovnosť: Kap Prim).

Cala Sardinera je, podľa mňa, vhodným miestom skôr pre páriky alebo skupiny priateľov. Musíte k nej totiž zísť strmým kopcom. Nie je teda ideálnym miestom pre rodiny s malými deťmi alebo pre ľudí, ktorí neradi chodia z/do kopca.

Ako sa sem dostať? Zaparkujte pri Mirador de la Creu de Portixol a následne vás povedú informačné tabule. El sendero (trek, turistika) k pláži nie je dlhý. Za 15 minút svižnej chôdze ste tam. Trasu zvládnete do aj v žabkách, ako my prvýkrát, ale treba si dávať pozor a ak máte možnosť, pre bezpečnosť a komfort je lepšie mať tenisky.

Je dobré vedieť, že na Cala Sardinera nie sú žiadne podniky ani reštaurácie, len 2 staré rybárske domčeky. Často tu kotvia nádherné plachetnice. Ja považujem za veľkú výhodu tejto pláže jej polohu, pretože je orientovaná na severo-severo-západ a slnko tu svieti aj večer.

Fotogenická Cala del Portixol

Táto pláž (ktorej názov môžete vysloviť takto: Kala del Portičol) je asi najviac “instagramovateľnou” zo všetkých spomínaných, práve vďaka jej bielym rybárskym domčekom s modrými dverami a okenicami. Keď si ju budete hľadať cez Google Mapy, usitite sa, že idete na správne miesto. Do navigácie alebo Google máp si zadajte “Cala del Portixol” a “Platja la Barraca”, je to jedno a to samé. 🙂

Táto oblasť je totiž natoľko bohatá na rôzne zátoky a plážičky, že mnoho miest sa volá rovnako alebo podobne a jedno miesto nesie často viac rôznych pomenovaní. Existuje napríklad aj “Platja del Portixol”, ktorá je tiež nádherná, ale nenájdete na nej tieto pekné rybárske domčeky a vaše fotkychtivé srdce môže byť sklamané.

Podobne ako Sardinera, aj Portixol sa nachádza pri meste Jávea. Je veľmi obľúbená medzi miestnymi obyvateľmi a parkovacie miesta sú limitované, preto sa v hlavnej sezóne oplatí prísť ráno. Nachádza sa na nej reštaurácia s krásnou terasou, kde si môžete dať paellu alebo iné miestne pochúťky.

3 tipy, ako si užiť pláže na Costa Blanca autenticky a v pohode

  • TIP 1: Naplánujte si svoj deň tak, že na pláž pôjdete ráno (do 12:00) a potom podvečer (po 17:00). V lete napoludnie býva na týchto miestach slnečník pri slnečníku. Naopak, ráno a večer je slnko miernejšie a aj ľudí je pomenej. 
  • TIP 2: Ak sa chystáte spoznávať takéto malé zátoky, pribaľte si escarpines (=obuv do vody), slnečník a občerstvenie. A ak máte tú možnosť, tak aj prenosnú chladničku, ktorá vám jedlo a nápoje uchová svieže.
  • TIP 3: Ak sa chystáte do Španielska, možno sa vám bude hodiť môj videokurz Cestovateľská španielčina.

Krásne mestské pláže na Costa Blanca

Ak pre svoju dovolenku hľadáte menšie pláže, ale zároveň vám vyhovuje mať infraštruktúru mestečka, blízkosť ubytovania, alebo jednoducho nechcete na pláž každý deň cestovať autom, pridajte si do hľadáči mestečká Jávea, Altea a Calpe. Priamo v nich nájdete pekné pláže A ZÁROVEŇ možnosti ubytovania rôzneho typu (hotely, menšie hotely, apartmány, vily).

Jávea je malebné mesto s prímorskou promenádou, kamienkovou plážou a skvelou gastronómiou, najmä v historickej časti mesta.

Altea je zasa magické mestečko zasadené do kopca. Taktiež má prímorskú promenádu a zaujímavé reštaurácie podniky, ale je o niečo drahšie a turistickejšie.

A do tretice: Calpe: o niečo väčšie mesto, nepoužila by som pri ňom slová “malebné”, ale jeho veľkou výhodu sú 2 pieskové pláže s pozvoľným vstupom do mora, čo z neho robí skvelú destináciu aj aj pre rodiny s deľmi.

Chystáte sa do Španielska? Možno sa vám budú páčiť ďalšie moje články. 🙂