Ahojte, priatelia!

Na mojom blogu ste už mohli čítať o malebnej Mallorce, veselej Valencii, akčnom Alicante, romantickej Andalúzii či predkoronovom Madride con mi madre… Pravidelní čitatelia vedia, že zopárkrát tu bolo spomenuté aj moje milované Tenerife. Azda vás neprekvapí, že tomuto malebnému ostrovu venujem pozornosť. Napriek tomu, že Kanárske ostrovy sú destináciou, kam ľudia cestujú za zimným slnkom, nemusia byť len o vyvaľovaní sa na pláži.

Mám zvyk, že vždy, keď z okienka lietadla prvýkrád zazriem El Teide, pustím si do sluchátiek niektorú z mojich obľúbených piesní od Guitarricadelafuente. V tých chvíľach pociťujem číru radosť, bez ohľadu na to, či som tu prvýkrát alebo x-tý krát. Poslednú zimu sme sa rozhodli prísť na Tenerife už začiatkom decembra, natešení na najbližích 6 týždňov, ktoré sa niesli v znamení hľadania rovnováhy medzi prácou, odpočinkom a cyklistikou. A práve o tej poslednej téme chcem dnes písať.

Kde začať? Viete, nebolo tak dávno, čo som prvýkrát skúsila cestný bike a tretry. Samozrejme, že som sa na prvej jazde, “zaklipsnutá” o pedále, v panike zrútila nabok a chrasty som mala ešte o mesiac potom. Nie som najrýchlejšia, nemám najlepšiu výbavu a z jazdy v premávke mám stále stres. Stále si občas zabudnem zapnúť svetlá alebo doma nechám nejakú potrebnú maličkosť. Bicyklujem svojím tempom a počas jazdy si dám rada pauzu v cafeterii (pura vida), čo učím aj môjho M. Un cortado, por favor. Luego una conversación, risas y vamos pa’ adelante.

Muro de Los Ángeles

24.12.2021

Keď sme boli na Tenerife predošlé roky (hore do Parque Nacional sa išlo autom + klasická turistika), cyklisti boli pre mňa mýtické plemeno. Šialenci, ktorí radi celé hodiny trpia ako kone, namiesto toho, aby si užívali delikátne jedlo, slnko a more. Ale ako to už býva, semienko zvedavosti bolo zasiate a stále som si vravela, aké to asi je, nájsť krásu v utrpení a bicyklovať v tých kopcoch s dychvyrážajúcimi výhľadmi na zeleň a modré more, alebo na mesačnú krajinu.

Keď nevládzeš, pridaj. Keď toho máš veľa v práci či podnikaní, daj si nejakú športovú výzvu.

Vyjsť na Teide, najvyššiu horu Španielska, na cestnom biku, bola výzva, ktorú som dala sama sebe. Viete, mám takú teóriu, že keď mám v živote náročnejšie obdobie, vymyslím si nejaký extra “projekt”, ktorý spôsobí, že bežné starosti sa oproti nemu zdajú jednoduchšie. Pozerať sa na veci zo športovej perspektívy sa mi už mnohokrát osvedčilo a nebolo to inak ani v decembri 2021. Tam hore nezáleží na ničom, dôležité je len pedálovať. A vravela som si, že ak to dokážem, podaria sa mi aj iné veci, ktoré boli pre mňa dôležité.

Vedela som že stúpať desiatky kilometrov do kopca bude makačka, a veru aj bola. Vyjsť na Teide bola totálna fatigue a eufória v jednom. Znamenalo to pre mňa veľa a záverečný zjazd ma dojal, že mi vyšla aj slza. Ale možno to bolo od vetra 🙂 Viete, čo bolo najlepšie? V priebehu týždňa pred Silvestrom som na Teide vyšla na biku ešte 2 krát, zakaždým z inej strany.

Todo parece imposible hasta que se hace

Všetko sa zdá nemožné, kým to nie je hotové. V momentoch pokorenia náročného kopca vždy cítim pokoru a nesmiernu vďačnosť za všetko, čo mám, pretože si uvedomujem, že to nie je samozrejmosť…
❤️ mať zdravé nohy, ruky a pľúca a môcť vyvádzať takéto huncútstva
❤️ mať úžasných klientov a prácu, vďaka ktorej si tvoriť prechodný domov na rôznych nádherných miestach
❤️ a mať môjho M., pretože šťastie je vtedy skutočné, keď je zdieľané.

PS: Ak som ja zvládla vyjsť hore a bicyklovať vo výške 2000 metrov nad morom, tak aj TY, milá čitateľka, milý čitateľ, dokážeš čokoľvek, čo si zaumieniš: dohovoriť sa perfektne po španielsky, vytvoriť úspešný podnikateľský projekt, zažiť si lásku ako z filmu, konečne sa presťahovať do zahraničia, a tak ďalej. Môžeš si splniť akýkoľvek sen, stačí len urobiť do rozhodnutie, že ideš do toho a potom začať makať.

24.12.2021

PS: Sopka Teide (3715 m.n.m.) je najvyšší vrch Španielska. Na biku sa, samozrejme, nejde sa až do krátera, ale “len” do výšky 2365 m.n.m, pretože ďalej už nevedie asfaltka.? Ak by vás zaujímala cyklistika v Španielsku z pragmatickejšieho pohľadu, môj M. o tom zdieľal posty a highlights na svojom instagrame.